Kontrolisane porcije ključne kod mršavljenja, kaže istraživanje

Kad je reč o mršavljenju, unapred određene kontrolisane porcije obroka su efektnije od porcija koje osoba sama izabere, kaže jedno nedavno istraživanje.
Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su ustanovili da, u kombinaciji sa bihejvioralnim savetovanjem kao delom sveobuhvatne intervencije u cilju mršavljenja, planirani obroci koji podrazumevaju kontrolisane, unapred određene porcije smrznutih obroka za ručak i večeru mogu da dovedu do većeg gubitka kilograma nego dijeta koju neka osoba sama izabere.

– Učesnici kojima su prepisani unapred određeni obroci dva puta dnevno su izgubili oko 8 odsto početne telesne težine, u poređenju sa učesnicima u kontrolnoj grupi koji su mogli sami da izaberu dijetu i koji su izgubili samo oko 6 odsto – kaže glavni istraživač Cheryl Rock.

– Pored toga, naša studija je ustanovila da je zadovoljstvo hranom bilo skoro jednako kod obe grupe, što je ključni faktor koji može da odredi dugoročnu korist ove strategije. Smatramo da je eliminisanje složenog planiranja i pripremanja niskokaloričnih jela bilo korisno za učesnike u ovom ispitivanju – dodaje ona.

Tim je podelio 183 učesnika studije u tri grupe: jednu kojoj su prepisana dva unapred definisana obroka dnevno, jednu kojoj su prepisana dva unapred definisana obroka bogatija proteinima dnevno i kontrolnu grupu kojoj je dozvoljeno da sama bira obroke.

– Smanjen unos energije je ključni faktor kod mršavljenja, ali je za većinu osoba sa viškom kilograma i gojaznih osoba teško da to primene u praksi – kaže Martin Binks, predstavnik za štampu Društva za borbu protiv gojaznosti i dodaje: – Ova vrsta strategije predstavlja korak ka primeni efektnih rešenja za gojaznost koja su zasnovana na dokazima.

Najveće ograničenje studije jeste nedostatak detaljnih podataka o unosu hrane. Dugoročne studije koje pažljivo prate pridržavanje ispitanika ovoj vrsti programa bi bile od velike koristi.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Obesity.

Izvor: www.dnaindia.com

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.