Loše izražavanje je ključni problem odnosa

Stiglo nam je proleće, vreme kada trava zeleni i ptice se vraćaju u svoja staništa, a zbog takvog prizora i u nama se budi neka čudnovata veselost i znatiželja. Očekujemo da će proleće, osim lepog vremena i raspoloženja doneti i nove ljubavi.

I baš tada se pojavi zgodan, lep, kulturan i dobronameran momak koji ti se već posle nedelju dana druženja toliko sviđa, da misliš da tom ludilu nema kraja. Sasvim slučajno ste se upoznali u školi jer je on najbolji drug tvoje drugarice sa kojom si jednom, igrom slučaja u isto vreme pobegla sa časa. Odmah posle škole ti šalje zahtev i, posle nekoliko kratkih porukica, traži ti broj telefona. Sviđao ti se danas u školi, a sada ti se još više sviđa. Ne znaš kako da mu priđeš, jer bi bilo previše napadno da mu stalno šalješ poruke ili ne daj Bože da ga pratiš po gradu pa da pomisli da si luda. Stariji je od tebe samo godinu dana i nije ti baš lako da pratiš sva dešavanja u njegovom životu, pogotovo ako konstantno igra igrice. Ali i takvi momci ponekad mogu da budu fini prema tebi, pa da kada su u tvom društvu nijednu reč ne progovore o igricama.

Već nekoliko dana te zove telefonom, ali kad ga nešto pitaš u školi on kao da nije zainteresovan za tebe. Tada prvi put počinješ da sumnjaš u iskrenost njegovih osećanja, jer je naspram svih tih sati provedenih u razgovoru sa njim telefonom, u školi on potpuno hladan. Međutim, te činjenice odbacuješ svaki put kad ti se na hodniku škole nasmeši ili kada te ponovo pozove. I posle nedelju dana konstantnog razgovaranja sa njim, kažeš mu da ti se sviđa ( u smislu zaljubljenosti). Posle nekoliko sati ti stiže poruka od njega da se i ti njemu sviđaš (međutim, ti se njemu sviđaš kao osoba, tj. on tebe ne gleda kao ti njega). Sada si već na sedmom nebu.

Razmišljaš o vašem prvom izlasku. Još više ti se sviđa od juče, kada si ga gledala na treningu vaterpola, jer je savršeno građen i samo bi volela da te bar jednom zagrli, da osetiš da je blizu tebe, a ne udaljen nekoliko ulica preko telefonskih talasa. Ponaša se prema tebi kao da si jedina osoba kojoj priča određene stvari koje nikome nije rekao, ali ti sa druge strane stalno naglašava da ima neki problem u privatnom životu koji je dovoljno bitan za njega (kao da mu život zavisi od toga), a opet nedovoljno bitan za tebe. Sledećeg dana te zove jedanput, kada razgovara sa tobom dražesno kao i uvek, a posle sat vremena te ponovo zove i kaže ti da nije zaljubljen u tebe i da mu se samo sviđaš kao osoba, priča ti da si previše dobra i da zaslužuješ sve najlepše stvari sveta, kao da ti to već ne znaš. Zaslužuješ sve, ali njega ne. Nisi ga dostojna. U tom trenutku si potpuno potonula i ne znaš više šta da misliš o njemu: da li je dvoličan, da li si ti nešto uradila pa mu se odjednom ne sviđaš ili se sve vreme igrao tvojim osećanjima, kao kada psu ponudite kašičicu sladoleda pa mu je odmaknete kada se već ponadao da će dobiti taj mali ali sladak delić nečega što vi imate i možete da date. Na kraju vi ostajete razočarani, postiđeni i jadni, jer se on vama toliko sviđao.

A kako je njemu? On oseća olakšanje jer vam je na „fin“ način naglasio da mu se ne sviđate i ne pita vas kako se vi osećate, kao da vi u celoj toj priči niste bitni. On je glavni lik u priči i sve se vrti oko njega. Njegova osećanja su bitna, vaša nisu. Na kraju vam kaže da ipak nije siguran da li mu se sviđate ( u smislu zaljubljenosti). On nije siguran? Pa, kada bude bio siguran, za nekih nedelju ili dve, vi ćete se ohladiti i više vas neće interesovati njegova zaljubljenost u vas, jer nemate motivaciju da nastavite da se borite za to nešto među vama što ustvari i ne postoji.
Kada vam bude rekao da je zaljubljen u vas, a kada mu vi kažete da vi ne osećate više ništa prema njemu, on će se naći uvređenim. Kriviće vas, jer ste mu vi dali podsticaj. Šta je bilo kada je on rekao da mu se ne sviđate? Da li ste ga vi napadali zbog toga ili ste se samo mirno povukli?

Činjenica je da u 90% slučajeva žena bude kriva za sve. Takođe, muškarcima se uvek sve oprašta, a ako žene naprave i najmanju greškicu snose posledice za duplo. Pitate se šta dalje? Da li se vratiti tom momku ili ne? Lako je: ako vam se i posle nedelju- dve sviđa, dok on razmišlja o tome da li se i vi njemu sviđate, onda mu dajte vremena. A ako se u tom periodu dvoumite ili ste se pak već ohladili, pa, izgleda da je vreme da se na neko vreme osamite, dok vas ne prođe taj ružan osećaj gađenja prema sebi.

Poenta priče je da uvek kažete šta konkretno osećate i to u najužem smislu reči, a ne nekim rečima koje bi mogle da znače puno toga. Kada vam se neko stvarno sviđa, kažite mu samo „sviđaš mi se“, a kada vam se neko sviđa kao osoba, tj. kao prijatelj, recite mu „sviđaš mi se kao drugarica/drug, veoma si otvorena i to mi se sviđa kod tebe“. Tako ćete sebi uštedeti vreme od kasnijeg objašnjavanja, a tu osobu ćete poštedeti bola.

Tekst: Branka Stojanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.