Loše vesti: Tvoji selfieji su lošiji nego što misliš!

Ako ste od onih osoba koje svakodnevno na profilima na društvenim mrežama objavljuju svoje selfie fotografije, možda bi trebalo da promenite tu naviku, jer najnovije istraživanje pokazuje da verovatno niste toliko lepi koliko mislite da jeste a pokazivanje svog lica na društvenim mrežama i nije najbolji način da se predstavite svetu.

Ovo istraživanje je upravo potvrdilo da nezavisni posmatrači zavisnike od selfieja vide kao narciosidne osobe, i manje privlačne i simpatične od onih ljudi koji ne postavljaju fotke.

Studija je sprovedena na Univerzitetu u Torontu  na 198 studenata, od kojih je 100 prijavilo da redovno objavljuje selfieje, dok 98 njih to nije činilo. Za potrebe istraživanja ispitanici su upoređivali dve fotografije – selfie koje su sami napravili i svoju fotku koju je fotografisao neko od kolega. Svaki ispitanik je fotografije ocenjivao na osnovu toga koliko su atraktivne i koliko bi bile dobro prihvaćene na društvenim mrežama.

Fotografije je takođe ocenjivalo i 178 nasumičnih osoba, na temelju atraktivnosti, dopadljivosti i stepenu narcisoidnosti koji se vidi na fotkama. Rezultati su na kraju pokazali da su svi ispitanici smatrali da su atraktiviniji na selfie fotografijama, iako javnost nije imala takvo mišljenje.

Osobe koje fotografišu selfieje obično prenaglašavaju svoje pozitivne atribute na njima. Zato i ne čudi što smo otkrili da oni sebe na fotografijama vide mnogo atraktivnije i lepše nego na fotografijama koje su uslikali drugi. U stvarnosti, zapravo, spoljni posmatrači vide selfieje ispitanike kao manje dopadljive i neatraktivne”, kažu naučnici.

Sada znate šta vam je činiti. Sledeći put kada se savršeno našminkate ili napravite prelepu frizuru, zaboravite na selfie i neka vas neko drugi fotografiše. Delovaćete simpatičnije i imaćete više lajkova.

Izvor: Index.hr

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.