Mala abeceda prepisivanja (4. deo)

Treba vam pomoć u prepisivanju? Nema frke, zgrabite druga ili drugaricu iz školske klupe i krenite u osmišljavanje super prepisivačkog plana.

Pri prepisivanju u paru najvažnija je dobra usklađenost i diskrecija – a to znači da sve morate izvesti glatko i neprimetno. Na primer, ako ti treba neki podatak za koji znaš da je na puškici tvog kolege prepisivača, on mora gotovo nevidljivim pokretom da ti je doda ispod klupe. Ti, naravno, moraš da znaš njegovu puškicu gotovo napamet, kako bi mogao brzo da se snađeš i ne trošiš vreme na traženje.

Druga mogućnost je da i ti i drug imate pripremljene prazne papiriće, pa kad jednom od vas zapne, drugi može na njima da napiše tačan odgovor, naravno, ako ga zna! To mora da se obavi što brže i što tiše: redni broj pitanja na koji ne znaš odgovor drugu pokaži prstima, a on neka ti onda napiše odgovor u skraćenicama ili unapred dogovorenim šiframa – pa, ako profan slučajno otme puškicu, neće moći da ukapira šta piše na njoj i lakše ćete se izvući…

VAŽNA NAPOMENA: Ako je vaš mali timski rad osuđen na propast, i ako vas profesor ili profesorka uhvate u prepisivanju, nemojte pokušavati da izgledate nevino. Biće bolje da spremno prihvatite krivicu, i to tako da zahtevate da se onaj drugi poštedi kazne. Ako budete govorili “Ja sam kriv, kaznite mene”, profan će biti u dilemi i veći su izgledi da vam progleda kroz prste. Nadajmo se!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.