Male letnje napasti i kako ih se rešiti

 

Leto, osim slatkih frajera i dobre zabave, krije i male, ali dosadne probleme: ježevi u plićaku, komarci u predvečerje ili ose na plaži… Ufff!

Bode, bode… jež!

Uf, kad staneš na ježa, boli kao đavo. Važno je što pre izvaditi bodlje kako ne bi došlo do infekcije. Prvo u toploj vodi omekšaj kožu. Zatim alkoholom dezinfikuj mesto uboda, a bodlje koje su iznad površine kože nežno izvuci pincetom. Ako su ti neke bodlje ušle dublje u kožu, moraćeš sterilnom iglom da “iskopaš” kanalić pa ih laganim kružnim pokretima izvučeš na površinu uz pomoć pincete. Kada izvadiš sve bodlje, namaži mesto ozlede nekom antibiotskom kremom.

Bode, bode… komarac!

Svakako nebavi tabletice, zujalice, mirišljave i smrdljive štapiće koji bi trebalo da oteraju dosadne komarce. Dobre su i kremice i sprejovi, ali ako se komarac ipak probije do tvoje kože, svrab možeš ublažiti ledom jer on umrtvljuje nervne završetke. Nakon toga dobro je namazati mesto uboda medom, čija antibakterijska i protivupalna svojstva mogu brzo ublažiti svrab. Možeš upotrebiti i listove svežeg bosiljka, aloja vere ili sodu bikarbonu. Pomaže čak i banana – iseci je na kolutiće i stavi na kožu, ona će izvući tečnost s mesta uboda.

Bode, bode… osa!

Ako na plaži jedeš breskvu ili neko drugo voće, verovatno ćeš privući osu. Njen ubod je prilično bolan, ali može da se neutrališe sirćetom ili limunovim sokom. Ako si daleko od kuće, posluži se blatom – dok se bude sušilo, izvući će nešto otrova. Mesto uboda dobro je protrljati vrhom šibice, koji sadrži fosfor, ili pak običnim tvrdim sapunom.

priredila: Maja Jeić

foto: Thikstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.