#mtsTeenTalk2018: What digital native generations want?(UŽIVO)

Dobrodošli na #mtsTeenTalk2018! I ove godine se družimo, iznosimo zapažanja, razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja, ali i dajemo odgovore na njih na dobro poznatom mestu, u sali Amerikana, u Domu omladine, u Beogradu. Preko 200 tinejdžera stiglo je na dan prepun uzbuđenja, zabave, edukacije i novih poznanstava -na Teen talk konferenciju, jedinu u regionu koja je posvećena mladima. 

Uživo prenos možete pogledati ovde:

Konferenciju je otvorio Prof. dr Zoran Radojčić, gradonačelnik Beograda. U uvodnom govoru gradonačelnik je istakao važnost komunikacije i razgovora sa decom, roditeljima i nastavnicima u rešavanju tinejdžerskih problema.

 PANEL 1
Iz (tupog) roditeljskog ugla…

Roditelji tinejdžera govorili su o svojim strahovima, nedoumicama i kako je to svakodnevno se nositi sa tinejdžerima u kući. Ideja je da se mladoj publici približi ovaj roditeljski princip i da se svi bolje shvate i funkcionišu. Panelisti su govorili o najvažnijim pitanjima koja se tiču tinejdžera i roditelja danas: o pravilnom vaspitanju jednog milenijalsa, generacijskom jazu, uticaju razvoda na decu i roditelje, balansiranju karijere i porodičnog života, rastrzanosti žena između karijere i majčinstva…

Učesnici:

Gordana Plemić, direktorka Ug Roditelj
Milena Vasić, glumica
Marija Matić, media planning director Direct Media
Marijana Jaćimović, porodični terapeut
Bratislav Bata Đorđević, košarkaški trener, tata, deda

Moderator: Robert Čoban, predsednik Color Press Group i tata

 

CASE STUDY 1

Čist ten i bez Instagram filtera

 

powered by 

Učesnici:
Dr Tatjana Radević, klinika za dermatovenerologiju VMA
Tamara Ćosić, autorka Instagram profila i YouTube kanala Lepa svaki dan


Popularna blogerka i dr Radević razgovarale su o najvećim beauty problemima tinejdžera : kako staviti pod kontrolu simptome masne i problematične kože, kako izlečiti akne na koži, koje tretmane, pilinge je potrebno uraditi za zdravu i lepu kožu.  Doktorka je pozvala tinejdžere da se uvek prvo obrate dermatologu za bilo koji problem na licu. Ovaj cae study je izazvao veliko interesovanja među publikom.

#plavozasvakodete UNICEF

 CASE STUDY 2

Inspiring girls

Vukosava Crnjanski, direktorka Crte
Jelena Ćuruvija, glumica
Marija Lubardić, učenica 8. razreda OŠ “Drinka Pavlović

Borba protiv rodnih stereotipa vodi se kroz motivaciju i inspiraciju devojčica da ne odustaju od svojih snova. Kroz razgovor sa uspešnim ženama različitih profesija ideja je da se devojčicama  ukaže na širok spektar zanimanja koja postoje i da im se na taj način pruži podrška da budu vredne, hrabre i istrajne u ostvarenju svojih želja.

Panelistkinje su podelile sa publikom ispovesti o tome kako su one izabrale zanimanje iz snova, o traženju sebe u poslovnom svetu, izboru fakulteta,o sukobima sa roditeljima koji su smatrali da je njihov izbor zanimanja pogrešan, čestom menjanju životnog poziva, samopuzdanju i veri u sebe… Glumica Jelena Ćuruvija istakla je važnost samopuzdanja i vere u sebe i poručila publici:

“Svaki put kada čujete rečenicu: “Šta ti misliš da si nešto posebno?” recite “Da, jesam!”

Inspiring girls radionica

PANEL 2

Sjaj i beda društvenih mreža

Učesnici:

Lea Stanković, jutjuberka
Branislava Antović, novinar i autor bloga “Brana’s Divine World”
Goca Tržan, pop pevačica
Danica Nenadović, MEF fakultet
Miljan Mandić, MTS

Moderator: Dino Tutundžić, osnivač Mudrolije sa Tvitera

Na panelu koji je izazvao najviše reakcija i pitanja publike govorilo se o gorućim temama na društvenim mrežama: Da li je život Instagram i da li to treba da bude nešto što  nas određuje danas? Kako koristiti društvene mreže na pravi način i ne povređivati svoje vršnjake? Panelisti su preneli publici korisne savete i  iskustva o predstavljanju sebe na internetu. Energično  izlaganje Goce Tržan o hejterima na internetu izazvalo je ovacije publike.

Blogerka Brana Antonić prenela je svoju formulu uspeha – da radite ono što zaista želite i volite i poručila: “Ne treba ti niko da bi bio uspešan ni roditelji, ni partija, ni država. Ako hoćeš, možeš!”

CASE STUDY 3
Ne osuđuj, slušaj, pomozi

Hristina Brzović, psiholog, Dečija linija

Kako prepoznati kada se neko vama blizak oseća loše? Kada je momenat da tinejdžeri ozbiljno shvate tugu svojih drugara i reaguju? Zbog čega mladi najčešće zovu dečiju liniju? Panel je obeležila  potresna ispovest devojčice iz publike koja se izborila sa vršnjačkim nasiljem. Psihološkinja je pozvala tinejdžere da nikada ne ćute o problemima koji im se dešavaju. Broj Dečije linije je 116 111.

PANEL 3

Ko će ako ne ti?

Učesnici:

Jelena Vukić, osnivač portala mravinjak.me i saradnik NTC sistema
dr Danica Grujičić, neurohirurg
Marko Braković, psihoterapeut, kolumnista i pisac
Marko Mažar, fitnes trener i sportski novinar
Svetlana Škundrić, razredni starešina
Milan Inić, Yasserstein

Moderator: Jovana Coka Stanković, Rock radio

Panel-diskusija o svim onim temama koje roditelji i vaspitači iz straha (ili neznanja) izbegavaju – seks, alkohol, droga, bežanje od kuće, depresija. Marko Braković je u sjajnom izlaganju  istakao koliko je kozumiranje narkotika štetno u periodu adolescencije. Doktorka Grujičić je uputila apel mladim devojkama na značaj upotrebe kontracepcije u cilju sprečavanja abortusa. U interaktivnoj diskusiji učesnici su podelili brojne inspirativne priče sa publikom.

 CASE STUDY 4

Silvijina priča – inspiracija za sve

powered by 

Silvija Nešić, vršnjačka edukatorka u romskoj zajednici

Razgovor vodi Tijana Savić, voditeljka, TV Prva

Tema panela su rani brakovi u romskoj zajednici. Silvija se zalaže za obrazovanje mladih devojaka u romskoj zajednici u cilju sprečavanja ulaska u dečije brakove. Silvija je istakla na važnost podrške neromske zajednice.

 

Video “Silvijina priča”

Da li misliš svojom glavom?

Učesnici:
Tijana Bogićević, pevačica
Ćofi i Lazić, Najbolji ortaci (YT)
Slaven Došlo, glumac
dr Iva Ivanović, specijalizantkinja dečije i adolescentne psihijatrije
Marina Arsić, student
Lazar Stanković, učenik 13. beogradske gimnazije

Moderator: Aleksandra Radujko, New Media Team

Kako izbeći zamke tuđeg mišljenja, ostati svoj, pratiti svoje ideale i izboriti se sa onima koji misle da je prosečnost i uklapanje u grupu najsigurnija opcija bile su teme ovog panela. Ovim panelom je završen #mtsTeenTalk2018

Vidimo se sledeće godine!

Autor: Nevena Milosavljević

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.