#mtsTeenTalk2018 – dr Iva Ivanović: Vrlo je važno da prvo mislimo na sebe, a ne na ono što će okolina reći

Prvi Teen Talk održan je 2013. godine i mnogi nisu verovali da ovakva konferencija ima potencijal, ali na sreću svih tinejdžera i onih koji veruju u njih družimo se 20. novembra u Domu omladine na šestom po redu Teen Talku.

Pokrovitelj konferencije je zadovoljstvo kompanija Telekom Srbija sa brendom mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti gradonačelnik Beograda, Prof. dr Zoran Radojičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama.

Na četvrtom panelu “Da li misliš svojom glavom?” sa nama će biti i dr Iva Ivanović, specijalizantkinja dečje i adolescentne psihijatrije.

Specijalizantkinja ste dečje i adolescentne psihijatrije, zašto ste izabrali baš tu oblast?

– Odlučila sam da studiram medicinu da bih jednog dana bila psihijatar jer me je uvek interesovalo funkcionisanje mozga, a ujedno i pitanje ljudske duše. Dečja i adolescentna psihijatrija kao psihijatrija razvojnog doba je dobro polje za izučavanje stanja koja su još uvek na ranom razvojnom nivou, a ono što je još važnije pacijentima možete više pomoći kada znate da je ipak život pred njima. Takođe u ovom uzrastu prevencija može dati velike rezultate. Rad sa decom i adolescentima, kao, iako najkrhkijim a ipak najlepšim delom društva, donosi veliku satisfakciju. Srećna sam što sam jedna od onih koja je izabrala da radi ono što stvarno voli.

Odlazak kod psihoterapeuta i dalje je u društvu nešto o čemu je sramota govoriti. Šta mislite zašto je to tako i šta biste poručili tinejdžerima koji možda imaju neki problem, ali se dvoume da posete lekara?

– Često zaboravljamo da zdrav čovek nije samo fizički zdrav već i psihički zdrav čovek. Nije lako postići, a ni održati mentalno zdravlje, naročito u određenim životnim dobima koja pored novih bioloških dešavanja u organizmu takođe moraju da odgovore na izazove sredine koji su uvek veliki. Takvo životno doba je doba tinejdžera, koje iako zaista lepo, često zna da bude i teško. To su godine kada nas mnogo toga oblikuje. Mnogo je toga novog i u nama i izvan nas i zato mnogo toga ne razumemo. Vrlo je verovatno da u određenom trenutku mogu nastati problemi koji postaju veći od nas i koje nismo sposobni sami da rešimo. U tim trenucima je ispravno da potražimo pomoć od dečjeg psihijatra, psihologa ili psihoterapeuta koji nam mogu pomoći da bolje razumemo, rešimo problem, ojačamo sebe a i pomognemo drugima. Problem se nikada neće sam rešiti. Možemo samo da ga zataškamo, potisnemo, a on će se vratiti u nekom drugom obliku. Vrlo je važno da prvo mislimo na sebe, a ne na ono što će okolina reći. Briga o našem mentalnom zdravlju je naša civilizacijska obaveza.

Da li su današnji tinejdžeri pod većim pritiskom nego kada ste vi bili u tim godinama?

– Nikada nije bilo lako biti tinejdžer. Svako vreme ima svoje breme. Ipak, sadašnji trenutak za odrastanje mladih ljudi je vrlo kompleksan jer su društvene mreže uvele veliki “javni prostor” u kome smo svi izloženi pogledima svih. Pritisak da budemo lepši, popularniji, srećniji, uspešniji je postao neizbežan a dodatno je ojačan činjenicom da nam sadašnji sistem vrednosti ne nudi mnogo bolje alternative. Nije lako odrastati u takvim uslovima. Ipak, razvoj tehnologije nam omogućava širok pogled u svet u kome, ako malo bolje pogledamo, ima puno lepih i vrednih stvari koje su nam na dohvatu ruke (muzika, knjige, filmovi, naučna saznanja…) i koje nam mogu pomoći da se bolje oblikujemo kao ličnosti. Potrebno je učiti (i) široko gledati.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs

Za više informacija posetite stranicu: http://www.color.rs/teentalk2018

Priredila: Ivana Grabrović

Foto: privata arhiva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.