#mtsTeenTalk2018 – Marko Mažar: Roditelji na kraju uvek i za većinu stvari budu u pravu

Šesta po redu konferencija posvećena tinejdžerima, #mtsTeenTalk2018 samo što nije, a mi smo zaista ponosni što imamo sjajane sagovornike.

Jedan od njih  je i Marko Mažar, fitnes trener i sportski novinar , osnivač Boot Camp Serbia i popričali smo sa njim uoči konferencije.

Kaži nam ukratko šta je Boot Camp Serbia i odakle ideja da pokreneš tako nešto?

Boot Camp Serbia je fitnes program ali pre svega – način života. Na Boot Camp-u učimo da najlepše stvari nastaju tek kad izađeš iz svoje zone komfora. Kako na treningu, tako i u životu. Što bi veliki Nikola Tesla rekao:” Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori, ko to ne čini, mora propasti”. Boot Camp treniraju i deca i rekreativci i sportisti, namenjen je svima koji vole da pomeraju svoje granice, i tako konstantno psihofizički napreduju. Istoimeni programi postoje širom Sveta, npr. Boot Camp Ireland, Boot Camp New Zealand… može se slobodno reći da je jedan od najpopularnijih fitnes programa na Svetu, a ja sam ga kod nas pokrenuo pre osam godina, kao apsolvent Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Kada sam razmišljao o usmerenju posle faksa, tražio sam nešto novo i izazovno u moru jednoličnih fitnes programa. I nisam se prevario. Boot Camp Serbia je za ovih osam godina postao i internacionalni program, treniraju ga i tinejdžeri u najvećoj školi fudbala u Beču, ali i reprezentativci Malte u ragbiju.

Da li su današnji tinejdžeri pod većim pritiskom nego kada ste vi bili u tim godinama?

Skoro sam baš bio u društvu svojih vršnjaka iz škole, i dotakli smo se baš te teme. Svi pričaju samo o tome koliko tinejdžeri danas provode vremena ispred kompjutera, a mi smo se setili da smo i mi, sada već daleke ’98. godine, bukvalno ceo raspust proveli kod drugara koji je jedini imao, tada nesvakidašnji 3D “Nintendo 64”. Razlika je samo u tome, što smo mi ipak uspevali da napravimo ravnotežu, pa smo i pored druženja igrajući “Fifu 98”, postizali i da stvarno igramo fucu i budemo dovoljno fizički aktivni. Video igrice mogu da budu odličan način da se dobro družite, sve dok vam ne postanu život.

Kakav si bio kao tinejdžer? Od koga si tražio savete?

Moja mama je kao mantru ponavljala jednu rečenicu koja mi se urezala u podsvest za ceo život:” Sve što je preterano – nije dobro”. Shvatićete tek kad odrastete da na kraju ti “smarači” od naših roditelja na kraju uvek i za većinu stvari budu u pravu. Upravo zbog toga sam veoma zahvalan svojoj mami, jer sam kao tinejdžer pored sporta išao i na utakmice, pank koncerte, pio pivo sa ekipom… ali sve sa merom. To i vama želim da poručim – ništa nije loše, ako se radi sa merom.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs

Za više informacija posetite stranicu: http://www.color.rs/teentalk2018

Priredila: Ivana Grabrović

Foto: privatna arhiva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.