Nauči da dobiješ… baš sve što želiš!

Kome još treba luda sreća ili gomila love? Nikome! Treba samo da naučiš da se koristiš oružjem koje poseduješ, i uvek ćeš dobiti ono što zaslužuješ…

Zasluži poverenje:
Neka ti roditelji… produže izlaske!
Nikako nemoj da kažeš: “Ali, sve moje drugarice ostaju u gradu duže od mene!”
Takvim stavom zvučaćeš detinjasto i nezrelo. Uostalom, već unapred znaš šta će ti reći na to: “Baš nas briga za druge!” I pazi da pred njima ne eksplodiraš – najvažnije je da ostaneš smirena!
Svakako reci: “Znam da postoji dobar razlog zašto moram da dođem kući u to vreme, ali, volela bih da vam dokažem da mi možete verovati i kad duže ostanem u provodu.”
Ali, tada ćeš zaista morati da opravdaš njihovo poverenje. Predloži nova pravila: “Ako se sedam dana zaredom vratim u dogovoreno vreme, idući izlazak mi produžite za pola sata! A ako zakasnim, ostajem kod kuće cele sledeće nedelje!”

Zaradi priznanje:
Neka ti profesori… povećaju ocene!
Nikako nemoj da kažeš: “Tako ste nepravedni, ja zaslužujem veću ocenu!”
Takvim stavom ništa nećeš postići. Dobro je zalagati se za sebe ako misliš da zaslužuješ više, ali nikada ne pokazuj ljutnju ili nestrpljivost. Ne zaboravi: profesor ipak ima poslednju reč!
Svakako reci: “Veoma sam razočarana zbog ocene koju sam dotbila!”
Tvojim nastavnicima je stalo da imaš dobre ocene – zaista! Zato im mirno ukaži na to da su možda nešto prevideli u tvom radu. Dok to činiš, gledaj ih pravo u oči, time ćeš pokazati kako se ne plašiš da zastupaš svoj stav.

Zahtevaj poštovanje:
Neka prijatelji… prestanu da ti pametuju!
Nikako nemoj da kažeš: “Ne mogu da verujem da si to rekla, zašto si tako zla prema meni?”
Svakome se povremeno desi da mu neko kaže nešto ružno. Ali, napadom nećeš rešiti problem jer će tvoja prijateljica zauzeti odbrambeni stav i verovatno još više pogoršati svoje ponašanje.
Svakako reci: “Ti si mi baš super prijateljica, zato mi je teško da shvatim neke tvoje postupke!” Reci joj i zašto ti to smeta, ali sačekaj da budete same. Bez dodatne publike neće joj biti zanimljivo da sipa uvrede. I svakako joj napomeni: “Znam da ne želiš da me povrediš i zato sam htela da ti kažem kako se osećam…”

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.