Nauči da donosiš odluke

Neodlučna si? Ako pred sobom imaš prevelik izbor, zaista nije lako doneti pravu odluku. No evo šta ti može pomoći…

Za i protiv
Na parčetu papira napiši listu “za” i “protiv”, gde ćeš upisati zašto bi nešto trebalo, odnosno ne bi trebalo da uradiš. Zatim na svakoj listi zaokruži samo one stavke koje ti se čine stvarno važne, a one koje su manje značajne precrtaj. Sada uporedi te dve liste i odluči se za onu na kojoj imaš više zaokruženih stavki. Čak i ako se pokaže da nisi donela baš najbolju odluku, barem ćeš znati da si se vodila onime što si smatrala da ti je važno.

Razmisli o alternativi
Ako, na primer, u izlogu vidiš majicu koja ti se sviđa i koja košta hiljadu dinara, a nisi sigurna treba li da je kupiš, uradi sledeće: razmisli postoji li nešto pametnije ili bolje na šta bi trenutno mogla da potrošiš taj novac. Ako ti ništa ne padne na pamet, priušti sebi majicu i raduj se!

Odvagaj
Ako moraš da biraš između izlaska u bioskop s drugaricama i sastanka s dečkom, razmisli o tome kako će tvoja odluka uticati na tebe, ali i na druge. Prvo uzmi u obzir svoje želje, ali razmisli i tome šta od tebe očekuju drugi. Na primer, ako si devojkama već obećala bioskop, znaš da će biti razočarane ako otkažeš. Ili si možda sigurna da će te podržati bude li te pozvao na dejt dečko za kojim već nedeljama uzdišeš.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.