Nauči ljubavnu hemiju

Leptirići u stomaku, znojenje dlanova, klecanje kolena… Šta ti se zapravo događa u telu kad te pogodi ljubavna strelica?

Iako ne zvuči previše romantično, osećaj zaljubljenosti je čista hemija koja se događa u našem organizmu. Hemijski spoj koji u nama izaziva osećaj zaljubljenosti je feniletilamin. Zbog njega se osećamo prepuni energije i kao da smo na vrhu sveta. Satima možemo da razmišljamo i maštamo o osobi koja nam se sviđa.

Verovali ili ne, baš isti taj spoj može se pronaći u čokoladi. To je valjda glavni razlog zbog kojeg često posežemo za čokoladom kada smo loše volje. Jer, samo nekoliko čarobnih smeđih kockica diže raspoloženje u trenutku.

Iako je simbol ljubavi srce, osećaj zaljubljenosti ne stanuje u srcu, već u mozgu – kao i sva druga osećanja.

Kad si zaljubljena, češće zaboravljaš, smušena si, neorganizovana i često srljaš bez razmišljanja. Zašto se to događa? Zato što deo mozga, odgovoran za emocije, postaje dominantniji, a onaj deo koji kontroliše logično razmišljanje postaje manje aktivan.

Ljubav navodno ima i rok trajanja. Ako je verovati naučnicima, ljubav traje između 18 meseci i 4 godine. U tom razdoblju naše telo se polako navikne na hemijske stimulanse pa se početna strast i snažna privlačnost pretvaraju u mirniju privrženost.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.