Naučite da prepoznate emocionalnog manipulatora

Neke osobe će uvek pokušati da ostvare svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a mogu vam biti prijatelji, poznanici, partneri ili kolege…

Manipulisali su i druge pre vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o različitim pitanjima? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koje morate da postavite ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipulšu s vašim osećanjima.

Brzi su na rečima i delima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način da utiče na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete manipulatora jeste da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino ako neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolisati te će se svim silama truditi da vas uvere kako su oni dobri i za vas.

Sledeći put kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kog sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije rešenje, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reagiraju naglo i snažno.

Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe koje mogu kontrolisati kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov cilj je da vezu usmere u svoju korist i prilagode je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove “žrtve” počinju da veruju u to i da preispituju svoje postupke, čak i da se izvinjavaju za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte manipulacije.

Foto: Guliver Thinkstock

Izvor: zadovoljna.hr

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.