Naučnici dokazali da cimet pomaže u sagorevanju masnih ćelija, slede dodatna ispitivanja

Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, a istovremeno podstiče i proces sagorevanja masnih ćelija u organizmu. Reč je o cinamaldehidu, organskoj susptanci koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

Naučnici sa Univertiteta Michigan utvrdili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Reč je o metaboličkom procesu stvaranja topline u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se bazira na oksidaciji hranjivih materija u ćelijskim mitohondrijima. Termogenezom se sagorevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Glavnom autoru studije, Junu Wuu, profesoru na institutu Life Sciences od radnije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljnjim istraživanjima. Zajedno s kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama u laboratoriju.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pridonosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima.

Wu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja provedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriju.

Wu kaže da rezultati obećavaju i da bi mogli pridoneti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

“Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova bi primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda”, smatra Wu.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.