Naučnici imaju dokaze: Ljubav zaista ume da boli

Da ljubav boli, to je svima već poznato. Svako kome je barem jednom u životu srce bilo slomljeno, složiće se s ovom konstatacijom. Muškarci su ratovali zbog nje, žene bežale u manastire, pesnici su patili, a muzičari su uz pomoć ljubavi stvarali svoje najveće hitove. U neprekidnoj potrazi za princom na belom konju obično smo u prilici da pre toga poljubimo mnogo žaba krastača. Često se upuštamo u mukotrpne potrage za partnerom, ili se same vraćamo kući nakon provoda u baru, sa zabave ili sastanka na slepo. A onda, ako uopšte i uspemo pronaći svog princa, često budemo ostavljene, slomljenog srca, doveka pateći za izgubljenom ljubavlju. I tada se upoznajemo sa onim neobjašnjivim osećanjem- ljubav boli! Naučnici imaju objašnjenje i za ovu “pojavu”.

Hormon oksitocin poznat je i kao “ljubavni hormon”, jer je on odgovoran za osećanja socijalne povezanosti. Nova istraživanja pokazala su i da je isti hormon kriv i za intenzitet loših uspomena, a učestvuje i u anksioznosti i strahu.

Nakon bolnog raskida, anksioznost se stvara u ranim fazama veze kada nas izjeda ono dobro poznato pitanje da li se i partner oseća isto. Sada su naučnici našli dokaze da je ljubav stvarno bolna, jer su otkrili da oksitocin koji je odgovoran za povezivanje sa drugim ljudima i za romantična osećanja, ima veliku ulogu i u strahu i anksioznosti.

Kad ljubav boli i čini nas osetljivim na sva osećanja

Istraživanja su pokazala da je funkcija oksitocina da reguliše društvena sećanja i smešta ih u odgovarajuće oblasti mozga, a ukoliko je to sećanje bolno i uznemirujuće, ovaj hormon će aktivirati oblast mozga koja intenzivira to negativno sećanje. Zaključak je da je hormon koji čini ljubav lepom, zadužen i za bol koja za njom ostaje. Oksitocin pojačava podložnost strahu i anksioznosti u stresnim situacijama i čini nas osetljivijim na ova osećanja.

Ljubav zaista boli, ali baš kao i svaki drugi bol, on s vremenom prođe.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.