Nauka kaže da je čitanje dobro za nas!

Da, “Hari Poter” je sjajan. A takođe i “Igra prestola” i Kurt Vonegat i Džoan Didion i ostali. Naše omiljene knjige su čudesne. Uvuku nas u sebe a kada nas puste, iz njih izađemo kao bolji ljudi. Idemo u avanture, doživljavamo nova osećanja, i živimo drugi život. I naravno, zabavljaju nas.

Ali šta je sa lošim knjigama? Pa, nauka kaže da je čin čitanja sam po sebi dobar za nas. I zato prepustite se i tim knjigama kojih se sramite jer evo nekoliko najvećih koristi od našeg zajedničkog hobija.

9. Osećate se više uključenim

Provoditi vreme u glavi druge osobe (čak iako je to izmišljena glava) povećava naš „osećaj uključenosti“, tvrde psiholozi univerziteta u Bafalu. Ako me je život nešto naučio, to je da ti ne trebaju pravi prijatelji ako imaš izmišljene.

8. Vežbanje je lakše

Časopis Weight Watchers je izvestio da vas čitanje knjige dok vežbate motiviše da nastavite čak i kada vam nije do toga. Ponekad je i pet minuta trčanja na pokretnoj traci teško, ali ako će junaka naše knjige ubosti u srce drevnim grčkim sečivom koje je iskovao Hefest, onda vi bar možete da završite trening.

7. Snovi deluju dostižno

Istraživači na državnom univerzitetu u Ohaju, ustanovili su da kada proživljava zajedno sa likom knjige njegovu borbu, to pomaže čitaocu u ostvarivanju njegovih životnih ciljeva. Na kraju krajeva, šetnja od Hobitona do Planine Usuda da bi se zaustavilo zlo deluje nemoguće sve dok ne vidite da je neko drugi to uradio… čak iako je Frodo tamo mogao jednostavno sleteti na orlu.

6. Dugovečnost vašeg mozga se povećava

Istraživači medicinskog centra na univerzitetu Rut u Čikagu, smatraju da ljudima koji u mladosti stimulišu svoj mozak, u starosti sporije opadaju mentalne sposobnosti. Mislite na to kao na dugoročnu investiciju. Čitajte sada da bi kasnije imali sjajno pamćenje.

5. Zaspati nije muka

Kris Vinter je upravnik na medicinskom centru za spavanje Marta Džeferson, i po njemu čitanje pre spavanja pomaže oslobađanju svakodnevnog stresa. Doduše, predlaže da se izbegavaju uzbudljive knjige. Dakle, što dosadnije to bolje!

4. Život postaje manje stresan

Pokušavate se opustiti? Manite se čaja, isključite muziku i ne mučite se da idete u šetnju. Istraživači Mindlab International-a na univerzitetu Saseksa, predlažu da je čitanje najbolji metod oslobađanja stresa. Pa kada život postane pretežak, uzmite predah, izvucite svoj omiljeni roman… Ili najmanje omiljen. Zapravo nije važno.

3. Depresija nije tako nepremostiva

Iako možda deluje kao beskrajni ponor besmisla, depresija možda nije tako nepobediva. Istraživanje koje je sproveo Kristofer Vilijams na glazgovskom univerzitetu, pokazuje da pacijenti koji čitaju knjige za samopomoć zajedno sa uobičajenim lečenjem, posle godinu dana imaju manji nivo depresije od pacijenata koji primaju samo standardne tretmane. Pa kada vam neznalice kažu da se razvedrite, ignorišite ih i nađite sebi knjigu za samopomoć. To će vas razveseliti!

2. Saosećajnost je vaše drugo ja

Istraživači u Holandiji su ispitanicima dali priču Artura Konana Dojla, i ispostavilo se da oni koji su se uključili u priču imaju više saosećanja od onih koji nisu. Dakle, čitanje fikcije čini ljude sposobnijim da razumeju tuđa osećanja.

1…. i može da spreči Alchajmerovu bolest

Izveštaj u zapisniku Američke naučne akademije je pokazao da je za starije ljude koji čitaju, dva i po puta manja verovatnoća da dobiju Alchajmerovu bolest. Pisac studije doduše kaže da ispitanici koji pokazuju smanjenu mentalnu aktivnost možda već imaju ovu bolest. Koliko god da je uzbudljiva mogućnost da čitanje može da spreči Alchajmera, uzročna veza tek treba da se 100 % dokaže. U međuvremenu bi ipak mogli uzeti knjigu i poboljšati svoje šanse!

Izvor: www.laguna.rs

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.