Nemam BFF! Pa šta onda, nije kraj sveta…

Imaš gomilu prijateljica, ali ni sa jednom od njih nisi baš tako bliska da bi je mogla zvati svojom najboljom drugaricom? Mora li svaka devojka uopšte imati svoju BFF?

Ariana Grande ima Camilu Cabello, Gigi Hadid ima Kendall Jenner, Betty Cooper ima svoju Veronica Lodge… Gde god se okreneš, sve devojke su u nekim bff parovima. To i nije tako čudno jer je zapravo veoma važno imati najbolju prijateljicu, zar ne? Pa… možda i jeste važno, ali verovatno ne baš toliko koliko svi misle…

A šta ako je nemaš?

Od najranije dobi uče nas da je prijateljstvo najvažnije na svetu. I imaju pravo! Zaista je jako važno kroz život ići okružen prijateljima, imati nekoga s kime ćeš podeliti radost, ali i suze kad stvari krenu nizbrdo. Ali mora li svaka devojka imati i tu jednu najbolju prijateljicu koja je ipak iznad svih drugih? Stručnjaci tvrde da je najbitnije imati prijatelje, a ako još imaš i najbolju prijateljicu, tim bolje. Ona ti je kao trešnja na vrhu ukusne torte. Ali i bez te trešnjice torta je i te kako ukusna. Trešnje su divne, ali nije kraj sveta ako je tvoja torta bez nje! Prijateljice ti daju osećaj da vrediš, pomažu ti da svakim danom o sebi saznaš nešto novo i ispunjavaju tvoju potrebu za pripadanjem. Ali sve to možeš dobiti i od većeg kruga prijatelja i prijateljica, a ne samo od jedne osobe. Zašto onda svi toliko naglašavaju važnost najbolje prijateljice?

Priprema za budućnost

Odnos s najboljom drugaricom zapravo je priprema za neke buduće odnose koji nas čekaju u životu. U tom odnosu učimo kako da budemo iskreni, odani, kako da pružimo podršku i poverenje. Sve su to karakteristike koje će ti i te kako trebati jednoga dana u romantičnoj vezi s dečkom, ali i kasnije kad budeš imala vlastitu porodicu. Isto tako, odnos s naj drugaricom uči te kako da prihvatiš nečije mane i različitosti. Malo koja devojka može da kaže da je njena najbolja prijateljica savršena – verovatno ima gomilu osobina koje su super, ali ima i neke karakteristike koje baš i nisu tako bajne. Ali te loše nekako naučimo da ignorišemo, odnosno da živimo s njima.

Izostavljena?

Ako si i ti jedna od onih koje nemaju svoju najbolju prijateljicu, sasvim je prirodno da se osećaš izostavljeno, pogotovo ako su sve druge devojke oko tebe u “parovima” sa svojom bff. Ali ne bi trebalo previše da razbijaš glavu zbog toga. Dok god imaš neki krug prijatelja i prijateljica, osoba s kojima se družiš, koje te cene, vole i ponašaju se prema tebi s poštovanjem, uopšte nemaš ni razloga ni potrebe za naj drugaricom! Čovek je društveno biće i ima potrebu da bude okružen drugim bićima. I da, istina je, imati jednu osobu kojoj možeš poveriti baš sve što te muči kudikamo je bolje nego imati dvadeset površnih poznanstava. Ipak, nije ništa strašno ako u tvom životu još uvek ne postoji takva osoba. Verovatno će se u nekom razdoblju tvoga života pojaviti i ona! Ali do tada nemoj misliti da si uskraćena: jer i grupa prijatelja i prijateljica može te na jednako kvalitetan način naučiti kako da stvoriš odan, iskren odnos pun poverenja i ljubavi. A to je najvažnije!

Ipak je želim…

Ako ipak želiš da imaš baš svoju bff s kojom ćeš uživati u svakom zajedničkom trenutku, najbolje je da pustiš da se to dogodi samo od sebe. Dobre prijateljice mogu postati najbolje ako se među njima rodi bezuslovno poverenje: na bff se u svakom trenutku možeš osloniti, verovati joj i biti sigurna da te nikada neće izneveriti. Međutim, to zaista nije lako postići. Koncentriši se na sve ono što je tebi i tvojoj prijateljici zajedničko, negujte svoj odnos i s vremenom ćete se sve više zbližiti. Ali svakako imaj na umu da nikoga ne možeš prisiliti da ti bude najbolji prijatelj ili prijateljica, to se mora dogoditi spontano. Prijateljstvo je obostrano poverenje, poštovanje i gomila zajedničkih stvari koje volite i koje proživljavate s veseljem…

Priredila: Maja Jeić

Foto: Guliver Thinkstock

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.