Obeležen Telenor Dan devojčica

Finale takmičenja „Uhvati ideju u digitalnom svetu”, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije, dobilo je svoje pobednice. Takmičenje je održano povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojčica u Informaciono – komunikacionim tehnologijama, s ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstaknu da, pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji, budu vođene ličnim interesovanjima i talentima.

„Srbiji i IKT indutriji potreban su talenti – i sada i u budućnosti! Iako vidimo da stvari idu na bolje, i dalje postoji potreba za većim brojem devojaka u našoj industriji. U Telenoru, 56 odsto zaposlenih su žene, dok je 47 odsto njih na rukovodećim pozicijama – i mi jasno vidimo prednosti toga što nam talenat dolazi sa obe strane. Kako bismo privukli još devojčica, dužnost nam je da ih podržimo u najranijem dobu. Ponosni smo na činjenicu da je Telenor Dan Devojčica postao tradicija“, izjavila je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija.

Finalistkinje takmičenja obišle su Telenor, razgovarale sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji i u okviru radionice vežbale kako da što uspešnije prezentuju svoje ideje. Nakon predstavljanja finalnih radova, žiri je odabrao pobednice, koje je Telenor fondacija nagradila pametnim telefonima. Prvo mesto osvojile su učenice Osnovne škole „Uroš Predić“ iz Orlovata. One su Dunja Gavrilov, Zorica Stanić i Miroslava Stanković“, a imale su čast da im nagradu lično uruči predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

„Najvažniji cilj projekta Telenor Dan devojčica je da pomognemo deci da izađu iz klišea akutelnog sistema obrazovanja koji od njih najviše zahteva da reprodukuju naučene činjenice a najmanje da budu kreativni. Veoma mi je drago da je Ministarstvo prosvete najavilo promene u sistemu obrazovanja u tom pravcu. Napori nas koji smo deo realnog sektora da ovakvim aktivnostima potpomognemo bolje i efikansije integrisanje mladih u svet rada su veoma važni, ali bez sistemskog pristupa i dalje ćemo imati veliki jaz izmedju potreba tržišta i onoga što mladi nose iz škola i fakulteta. Uvek se obradujem kad vidim koliko potencijala nose u sebi devojčice koje, uz podršku svojih posvećenih mentora u školama, šalju digitalne radove na naš konkurs „Uhvati ideju“ koji organizujemo u u okviru Dana devojčica. Takođe, pitanja koja devojčice završnih razreda osnove škole i srednjoškolke postavljaju u firmama koje toga dana posećuju, otkrivaju nam koliko su u suštini mladi zainteresovani i motivisani kada im se ponude pravi sadržaji. Poruke koje nam oni šalju treba čuti i uvažiti s jedne strane a s druge strane, potrebe realnog sektora kako bi se kreirao sistem obrazovanja u kojem će svi da prosperiraju i društvo u celini, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Ove godine Telenor Dan devojčica je realizovan uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, Telenor fondacija i kompanija Schneider Electric d.o.o.

Međunarodni dan devojčica tradicionalno je obeležen druženjem između više od 1.000 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola širom Srbije i uspešnih žena u više od 70 kompanija.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije ovaj dan u Srbiji obeležava osmu godinu zaredom. U prethodnih sedam godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Kako je ova decenija proglašena decenijom preduzetništva od strane Ministarstva privrede RS, želimo da devojčice podstaknemo da stiču svoja prva iskustva u preduzetništvu, kako bi to razmotrile kao karijernu opciju, inače zanemarenu u sistemu formalnog obrazovanja.

Foto: Telenor PR

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.