“Oni dani” tokom letovanja – šta ti je činiti?

Bilo bi idealno planirati odlazak na more u periodu između dveju menstruacija, ali kako je to često nemoguće, neke stvari valja znati pre, za vreme i nakon letovanja.

Kako se u tom slučaju ponašati, koji ti rizici prete te kako sebi olakšati tegobe.

Valja znati i da sama promena klime može uticati na ciklus, pa te možda menstruacija neugodno iznenadi ako dođe ranije. U tom slučaju, setite se da je to način na koji tvoj organizam reaguje na promenu.

Ali, čak i ako se to desi postoje načini da vam menstracija ne upropasti baš celo letovanje.

Odlaganje menstruacije
Iako to nije najbolji izbor, mogućnost postoji, ali o tome se svakako posavetuj sa svojim ginekologom.

Prvi i poslednji dani
Ako si od onih žena koje tokom prvog ili prva dva dana manje krvare, tada se možeš slobodno kupati u moru s tamponom, a lekari savetuju da ih menjaš svaki put kad izađeš iz vode. Isto pravilo važii za poslednje dane menstruacije.
U hladnoj vodi smeš da se kupaš kratko, dok se u toploj vodi, u bazenima s termalnom vodom, ne preporučuje kupanje uopšte, budući da topla voda poboljšava cirkulaciju i time pojačava krvarenje.

Kad najjače krvariš
Ako te boli boli, a krvarenje je prilično jako, preskoči kupanje u bilo kakvoj vodi.

Sunčanje
Slično pravilo kao za kupanje vredi i za sunčanje te bi se u vreme najjačeg krvarenja trebala kloniti sunca.

Nakon letovanja
Kako bi što brže vratila normalnu vaginalnu floru, poželjno je nakon odmora nekoliko dana koristiti vaginalete s probiotikom. To se posebno preporučuje ako već znaš da ti letovanje s puno plivanja u hladnoj vodi, mokre gaćice, vetar, slabiji imunitet od ludog provoda mogu doneti neprijatnost intimnog područja.
Također se preporučuju i oralni probiotici.

Čega se trebate posebno čuvati?
Hladna voda u kombinaciji s menstruacijom mogla bi ti zadati veće boljke, poput upale jajnika, prehlade ili infekcije, a kako smo već spomenuli, ni topla voda nije najbolji izbor.
Zato barem onih najkritičnijih dana vreme provedi nekako drugačije, dalje od vode.

I svakako poslušaj ove savete, kako ne bi ispalo da si na kraju sami sebi upropastila ostatak raspusta jer u datom trenutku nisi mogla da se strpiš.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.