Oni dani u mesecu…

Menstruaciju nijedna devojka, nažalost, ne može da izbegne. Nije baš najsrećnija stvar na svetu, ali šta se može… Zato je bolje da budeš spremna kad (ako još nije) dođe taj dan!

Menstuacija je deo odrastanja i važno je da budeš što bolje informisana kako bi se u tih dana osećala sigurno i zaštićeno. Kad se bliže oni dani, tvoj svet se okreće naopako: u glavi ti bubnji, stomak te boli, bubuljice ti napadaju lice i mnogo si nervozna. Zar nije priroda mogla da smisli neke lepše rituale za sve žene ovog sveta od sedmodnevnog krvarenja, i to svakog meseca!? Nažalost, nije. Ali, znaš kako se kaže: što bolje poznaješ svog “neprijatelja”, to ćeš ga lakše pobediti. Dakle, zapamti ovo…

5 stvari koje svaka devojka mora da zna

1 Godine su samo broj

Većina devojaka dobije prvu menstruaciju između 11 i 15 godina, no nije nimalo neuobičajeno da devojka prvi put prokrvari sa 18 ili sa 10 godina.
Zato se godinama uopšte nemoj opterećivati.

2 Ludilo dolazi svakog meseca

Da, menstruacija bi trebalo da dođe svakog meseca, ali većina devojaka tokom godine krvari 13 puta. Svaka žena je drugačija, ali uobičajen ritam ciklusa je 28 dana. Imaj na umu da je menstruacija u početku uvek neujednačena i može da se dogodi da pauza između dva krvarenja bude jednom dva meseca, a onda tri nedelje. Sve je to normalno.

3 Svaka devojka se rodi s određenim brojem jajašaca i tokom života ih samo gubi

Zvuči neverovatno, ali svaka devojka, čim se rodi, u sebi ima oko dva miliona jajašaca. Do razdoblja puberteta taj broj već padne na 40 000. Zvuči zastrašujuće, ali to je više nego dovoljno. Tokom života ženski organizam u proseku ispusti samo 500 jajnih ćelija koje mogu ili ne moraju da budu oplođene.

4 Tokom menstruacije ne gubiš puno krvi

Ako imaš obilna krvarenja, možda ti se čini da gubiš litre i litre krvi na dan. Ali to nije tačno. Zapravo, tokom svih šest ili sedam dana krvarenja svaka žena izgubi samo četiri do šest kašičica krvi. Sva ostala tečnost koju gubi tokom menstruacije zapravo je voda pomešana s tkivom koje otpada zbog ljuštenja materice. Zato nemoj da paničiš ako ti je krvarenje obilno – ne možeš da iskrvariš, ali da bi se osećala sigurno i zaštićeno, uvek uz sebe imaj dovoljno rezervnih uložaka ili tampona.

5 Walt Disney je snimio film o menstruaciji

Zaboravi na “Bambija” i “Malu Sirenu”, majstor crtaća je pre svojih animiranih klasika 1946. godine snimio filmić o menstruaciji nazvan “The Story of Menstruation”. Film je bio korišćen u školama širom SAD tokom nastave biologije u svrhu  objašnjavanja menstrualnog ciklusa. Dobra fora!

Priredila: Maja Jeić

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.