Oprez: Zabrinjavajuća činjenica o brzoj hrani

Rezultati najnovije studije pokazali su da Australijanci jedu veće porcije brze hrane nego ranije zbog čega je nastala prava epidemija gojaznosti.

Istraživanje koje je sprovedeno u periodu od 1995. do 2002. godine pokazalo je da su se porcije pice i kolača povećale za 66 odsto.

– Očekivali smo da će rasti, ali ne toliko – kaže dr Miaobing Dženg sa Instituta The George i nastavlja – Veoma je uznemiravajuće da je veličina prosečnog parčeta pice toliko porasla da zadrži 250 kalorija više nego pre dve decenije.

Takođe, porcije sladoleda su se povećale za 39 odsto, a istraživači su pronašli da i količine vina i piva rastu u proseku za 30 odsto.

To je alarmirajući podatak budući da brza hrana čini jednu trećinu ishrane dnevno.

Jedina dobra vest je da su se porcije pomfrita i kokica smanjile.

– Tokom prethodne dve decenije pronašli smo da hrana koja obezbeđuje najmanje nutrijenata sada ima previše kalorija, a to samo podstiče epidemiju gojaznosti u Australiji – rekao je on.

Činjenica je da nemaju samo Australijanci problem sa gojaznošću. Epidemija je zavladala svuda. Kako joj stati na put? Redovnom fizičkom aktivnošću, izbegavanjem brze hrane i unošenjem zdravih namirnica u organizam… Potrudimo se da budemo zdravi jer tek tada imamo i možemo sve!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.