Potrebne vs nepotrebne stvari za školu by Branka Stojanović

Spremni ste za školu. Oblačite jaknu i stavljate ranac na leđa. Čini vam se da vam je ranac teži nego što bi trebalo? Da li su vam potrebne sve stvari koje ste spakovali za danas? Šta vam je zaista potrebno za školu, a šta vam nikako ne treba u rancu saznajte u nastavku!

1) Sveske: Stvarno vam je potrebna posebna sveska za svaki predmet? Okej, za matematiku, fiziku i hemiju i srpski je najbolje imati jednu svesku, čak ćete verovatno kupiti bar još dve do kraja godine. Ali zašto biologiju, geografiju i istoriju ne biste smestili u jednu ukoričenu svesku? Likovno i muzičko takođe. Fioka sa sveskama će vam biti preglednija, a ranac lakši.

2) Oprema za fizičko: Probajte da iskoristite osoblje u školi. Mogli biste da ostavite patike kod tetkice ili čak u pomoćnoj kancelariji za fizičko.

3) Pribor: Verovatno vam nisu potrebni svi flomasteri, pet hemijskih olovaka i tri drvene olovke. Dovoljne su vam dve hemijske, jedna olovka, gumica i oštrilica. Flomasteri će vam trebati kod kuće za podvlačenje pri učenju, nisu toliko neophodni na času, osim ako naravno imate likovno u osnovnoj školi.

4) Ulošci: Ovo je stvar koja je preko potrebna devojčicama i nemojte računati da će vaša drugarica imati jedan da vam pozajmi u tom trenutku. Ako ste peti razred osnovne škole i još niste dobile, predlažem da za svaki slučaj imate dnevni uložak u rancu.

5) Planer: Obavezna stvar za ceo dan gde god da ste je planer. Treba vam da biste odmah upisali datum kontrolnih i takmičenja, kao i raspusta ( verujem da ćete to prvo obeležiti).

6) Neseser: Ništa od šminke vam nije potrebno za školu. Čak ni korektor. U školi ste i samo je bitno da dobro naučite gradivo. Ne želite da vam maskara upadne u oko za vreme kontrolnog iz matematike. Ono što mislim da bi u neseseru stvarno trebalo da stoji je labelo, krema za ruke, gumica za kosu i definitivno flasteri, jer se svakog dana možete poseći na papir.

7) Telefon, slušalice i punjač: Telefon vam jeste potreban. Ne za instagram i fejsbuk, nego samo u slučaju da morate da slikate neke lekcije ili da pogledate raspored časova. Slušalice uvek treba nositi. Trebaće vam na putu do škole, ako imate neku pauzu ili ako se sami vraćate iz škole. Što se tog rasporeda tiče, predlažem da ga slikate i postavite na pozadinu telefona kako biste u bilo kom delu dana mogli da pogledate koji vam je sledeći čas. Punjač vam definitivno nije potreban. Malo je glupo da stojite pored utičnice na malom odmoru umesto da izađete napolje sa društvom. Još gore je kad zamolite profesora da punite telefon za vreme časa. Time samo ostavljate loš utisak.

8) Obične i vlažne maramice: Da li se i vama dešava da vas neko na hodniku pita da li imate maramice? Bolje je imati ih u rancu, pogotovo ako ste alergični na polen i ambroziju u mom slučaju.

9) Hrana i voda: Uvek bi trebalo imati jednu čokoladicu u slučaju da vam je loše. Što se tiče užine, savetujem da je kupite pre škole, jer je na velikom odmoru uvek ogromna gužva u pekarama. Mislim da voda nije potrebna, jer je svakako imate u školi, osim ako vas roditelji ne teraju da je nosite zato što su vam „prljave ruke“ iz kojih pijete vodu. Činjenica je da se niko nikad nije od toga razboleo, ali ako je takva situacija, nema vam pomoći jer roditelji ne popuštaju!

10) Ključevi od stana: Nikad niste morali da se vratite i sednete u obližnji park zato što ste zaboravili ključeve? Ja jesam. I zato odmah čim pakujete ranac prvo ubacite ključeve.

11) Udžbenici i romani: Udžbenike nosite samo u slučaju da vam profesori to traže, a što se tiče romana, mislim da nema potrebe za tim, jer ćete uvek biti u društvu. Uostalom, po hodnicima je uvek gužva i galama i 99% ćete jednu rečenicu čitati pet puta dok shvatite šta ste zapravo pročitali, jer ćete uvek zapaziti i čuti nešto bitnije.

12) Heftalica: Zvuči čudno, ali nagledala sam se osoba koje nose heftalice u školu. Nema potrebe za tim, spojićete listove kod kuće. Ako ste baš vi osoba koja se od heftalice ne odvaja, predlažem hitno odvikavanje tako što ćete otići kod sekretarice samo jednom u toku dana da biste pozajmili heftalicu.

13) Časopisi: Uvek je dobro imati HEJ! u rancu u slučaju da ste dobili negativnu ocenu iz fizike, pa biste tada rado pročitali viceve i blamove.

14) Dezodorans: Meni je lično potreban cele godine i mislim da ga stvarno uvek treba imati pri ruci, pogotovo ako tog dana imate fizičko.

15) Novčanik: Šta ako vam bude loše i hitno morate da odete kući taksijem? Potreban vam je novčanik gde god da ste.

To je spisak svih stvari koje učenici nose u svojim torbama sa ili bez potrebe. Trudite se da sebi olakšate školovanje. Često se smejete kad vidite da je ranac prvaka veći od njega samog. Vaš ranac je potpuno iste veličine kao njegov, samo što ste vi porasli. Ako ste u srednjoj školi, smešno je da vam ranac izgleda kao lopta za pilates. Zato, pre početka ove školske godine napravite spisak stvari koje su vam zaista potrebne za školu i uživajte u svakom školskom danu uz lakoću svog ranca!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.