Prati svoje srce

Ovog leta, jedna od rezolucija može da vam bude:

“Idemo. Više srca.”

Možda ste zakleti perfekcionista i proveli ste većinu svog života iz glave. U školi ste razočarani peticom ako je moguće dobiti i pet plus. Psihički bi se ubijali jer niste uspeli da opstanete u sporstkom timu ili niste uspeli da osvojite osobu do koje vam je stalo. Zakopavali bi sebe vežbajući, udovoljavajući, perfekcionišući i nameravajući da dokažete sebe svetu punom ‘trebalo bi’ i ‘moralo bi’.

I onda zapadate u svoju preuranjenu životnu krizu, vaše buđenje, koje će vas naterati da shvatite da u životu nema više ničega sem teženja, dostizanja, i žurbe ka vrednosti.

Jedan od najmoćnijih puteva da ukrotite svoj ego i nadjačate glas u svojoj glavi koji govori ‘nisam dovoljan’, jeste da slušate svoje srce. U njemu, vi niste vaše, trofej sa osvojenog takmičenja… Kada slušate svoje srce, ne postajete preokupirani uspehom i statusom, materijalizmom i ljubomorom, ili moći i ponosom. I kada ga pratite, nalazite svoj mir, raspaljujete svoju strast, i spoznajete svoju svrhu.

Ovo je pet razloga da pratite svoje srce:

Povezati se

Ego često stane na put istinskoj povezanosti sa drugim ljudima. Naš ego je taj koji stoji na našem putu da izgovorimo bitne stvari, kao ‘žao mi je’, ‘nedostaješ mi’, ‘volim te’. Tako da, kada napustimo ego, puštamo ljude u svoje srce, i počinjemo da delimo našu ranjivost ili strahove, naše pravo ‘ja’, stvaramo prostor za druge u isto vreme. Kada prigrlimo naše mane i imperfekcije, shvatamo da nismo sami, i počinjemo da se povezujemo na stepenu gde je nemoguće osećati samo sa našim očima, ili ušima, ili egom. Povezujemo se na stepenu da moramo osećati našim srcima.

Naći naš pravi put

Srce ima razloge koje um ne razume. I ima razloge koje društvo, prijatelji, i koje čak mi sami ne možemo u potpunosti razumeti. Ali ako ne pratimo naše srce, često ćemo provesti ceo svoj život želeći da jesmo. Naše strasti – ti momenti, iskustva, i ljudi koji hrane našu dušu i teraju naše srce da kuca, ne nestaju ako ih ne pratimo. Pratite svoje strasti, nađite svoj istinski put, i onda ga pratite sa svim svojim srcem.

Dozvoliti sebi da se izlečite

Povredite sreću. Ali će se i izlečiti. Ne možete uvek smisliti svoj način van bola i konfuzije. Ponekad, najbolji odgovori dolaze opuštenom umu i srcu koji je u sistematičnosti sa univerzumom. Obično se ne povezujemo sa našim srcima jer je to gde je naš put smešten. Ali kada smo dovoljno hrabri da živimo život iz našeg srca, dozvoljavamo našim sopstvenim ranama da se izleče.

Voleti sebe

Ljubav oprašta i leči. Vaš ego će vam reći da niste dovoljni. Vaše srce će vam reći da ste i više nego dovoljni. Prateći svoje srce i voleći sebe, kroz životne uspone i padove, učimo da smo vredni ljubavi i da zaslužujemo da se osećamo voljeno. Bez mogućnosti da volite sebe, veoma je teško deliti tu ljubav sa drugima. Samoljublje nije opcija. Nije potreba.

Voleti druge

Jedno pravilo nekih ljudi, kada dolazi do ljubavi, jeste da nikada ne treba pristati na manje od treperenja srca. Potrebna je hrabrost da se spusti gard i zaista prati svoje srce. Živite sa otvorenim srcem jer nikada ne znate ko može upati u njega.

Foto: Guliver Thikstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.