Preživi muku zvanu proteza za zube

Koja katastrofa! Zubi ti rastu ukrivo i moraćeš da nosiš protezu! Ali, zašto?! Šta im fali tako krivima? Zar to nije, onako, recimo, simpatično?! Pa i nije, baš. Ali, na stranu to kako izgledaju, zubi koji krivo rastu češće se kvare. Jedan zub, na primer, može udarati u drugi i tako stvoriti karijes. Zato, ako je čika zuba rekao da ti treba proteza, stisni zube (bukvalno!) i za dobrobit lepote, ali i zdravlja svoje usne šupljine, prigrli svog novog limenog prijatelja. Evo šta konkretno možeš očekivati…

Ne boj se!

Pravilo broj jedan glasi: nemaš razloga za strah. Proteze za zube koriste se već zaista dugo. Današnja tehnologija je sve modernija, što znači da su proteze sve manje vidljive, brže deluju i lakše se stavljaju. Ako budeš nosila fiksnu protezu, to znači da će ti zubar na svaki zub postaviti male bravice i povezati ih žicom koja zapravo pomera zube, a pričvršćena je za bravice gumicama – super je fora što gumice mogu biti u raznim bojama! Proces postavljanja proteze u potpunosti je bezbolan, ali možda ćeš žicu morati povremeno da zameniš novom. Koliko dugo ćeš nositi protezu, zavisi od tvojih zuba.

Svi ih nose!

Nemoj se osećati kao uljez: fiksne proteze su danas zaista jako popularne, a nosi ih čak i veliki broj odraslih. Zubari tvrde da za fiksnu protezu nikad nije kasno, i što ranije počneš da ispravljaš zube, to bolje, jer i terapija tada kraće traje. Postoje i proteze koje se mogu skinuti pre konzumiranja hrane i pića. Njih treba menjati svake dve nedelje i popularnije su kod odraslih.

Dalje od gaziranih pića i bombona!

Jednom kad počneš da nosiš protezu, treba da se pridržavaš i nekih pravila u vezi ishrane. Svakako izbegavaj “lepljive” bombone, karamele, gumene bombone i žvake. Nije dobro jesti ni tvrde plodove kao što su orasi, lešnici, bademi i semenke. I, svakako, zaboravi gazirana pića, jer ona jako oštećuju gleđ zuba zbog svoje kiselosti. Ako baš ne možeš da izdržiš, tu i tamo priušti sebi gazirani sok, ali ga obavezno pij na slamku. Iako je bolje da ga uopšte ne piješ!

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.