Prilagodljivost: Osobina koja može postati vaša najveća prednost

Na prilagodljivost se ponekad gleda kao na manu koju imaju osobe bez jasnog stava o bilo čemu i kojima drugi lako manipulišu. Međutim, to ne mora da bude tačno, a ukoliko ste po prirodi prilagodljivi treba da znate da je to jedna od vaših najvećih vrlina koja vam u mnogim životnim situacijama može doneti samo korist. Oni koji, pak, nisu najprilagodljiviji bi svakako trebali da porade na tome, a razlozi za to su brojni.

Prilagodljive osobe su u stanju da analiziraju sopstvene mehanizme za rešavanje problema.

Osobe koje nisu prilagodljive će obično na jedan način pokušati da reše dati problem, a ako ne uspeju u tome ponoviće ceo postupak bez većih izmena, a ako ponovo dožive neuspeh  jednostavno će odustati. Oni prilagodljiviji nemaju problem sa preispitivanjem, te su tako u stanju da prihvate činjenicu da njihove metode nisu najuspešnije i spremniji su pronađu drugi pristup rešavanju problema.

Prilagodljive osobe bolje poznaju sebe od onih koje nisu spremne na kompromis, a izvor te samospoznaje leži upravo u spremnosti da se testiraju vlastite granice.

Oni koji se bolje adaptiraju mnogo bolje podnose neuspehe na privatnom i poslovnom planu jer u tom promašaju ne vide ništa nerešivo.

Prilagodljive osobe imaju stabilnije veze.

Ključ njihovog uspeha leži u spremnosti da se na pravi način pristupi konfliktnim situacijama. One tačno znaju kada je situacija alarmantna i kada treba reagovati, a kada su u pitanju sitnice preko kojih je moguće preći bez bespotrebne buke.

Oni koji se bolje adaptiraju ne čekaju da im se sreća dogodi.

Oni uzimaju stvar u svoje ruke. Mnogi smatraju kako je najvažniji preduslov za sreću taj da umemo dobro da se nosimo sa neuspehom, ali to nije uvek u potpunosti tačno. Važnije je razumeti uzrok neuspeha (što je jedna od ranije podrobnije izloženih prednosti prilagodljivih osoba) i uopšte preispitati da li je, zaista, toliko važno bilo doživeti uspeh na tom polju.

Dobra stvar je što je prilagodljivost osobina koju je moguće steći. Sve što je potrebno je ne držati se uvek zone komfora i pristupiti problemima na drugi način ako se naš pokaže kao neadekvatan.

Foto: Guliver Thinkstock

izvor: huffingtonpost.com

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.