Propolis Books i HEY! te nagrađuju!

Od pamtiveka, veštice vrebaju na našoj planeti. Krčkaju čarobne napitke u kotlićima. Jure nebom na metlama. Cerekaju se. Imaju crne mačke. Bacaju kletve.

Ne, nisu zle. Ne, nemaju dronjave haljine, šiljate šešire i ružne noseve, sve je to besmislica.

A istina se krije tu, oko nas, ispod odvodnih cevi. Tamo ispod, u Blistogradu.

Veja ne zna da je veštica. Barem ne do trenutka kada se pojavi veštica Viki, koja je kroz odvod sprovodi do Blistograda. Tamo pobeđuje u Ratovima veštica. Vila Viki upravo je otkrila da je Vejina najbolja prijateljica Pegi nestala, ostavljajući iza sebe samo jednu poruku: ‘Otišla s vilama.’ Zla Felisiti Šišmiš sada je glavna. Uskoro, i ostale veštice u gradu počeće da nestaju.

U nameri da otkriju šta se desilo, Veja i njene prijateljice naići će na staru, nerešenu misteriju koja je možda razlog svim nestajanjima. Da li su veštičje veštine dovoljne da spasu prijateljicu i grad sam?

Većina dragih veštičica koje smo upoznali dok je trajao Rat veštica ponovo su tu. Veja i dalje uči kako da koristi magijui i sve je bolja. Dobro, dobro, omane tu i tamo. Lojalna je, odlučna i pametna. Flafenora joj mnogo pomaže, dokazujući da je pravi prijatelj uvek tu za tebe u nevolji, čak i kad su mu ideje za način rešavanja problema pomalo luckaste. Vila Viki je i dalje pomalo otkačena, ponekad pomaže, ponekad je levo smetalo. Egi Kopito je i dalje pomalo iritantna i živi za dve stvari: za modu i za pomaganje Felisiti Šišmiš. A Felisiti Šišmiš je i dalje zla veštica.

A onda, ta naborana, stara šaka sa kvrgavim smežuranim prstima koji su, otvarajući se, otkrili jarkozelenu jabuku. Niko u Blistogradu nije primetio tu jabuku do sutradan ujutru. Ali tada će već biti prekasno.

Ovo je knjiga koju će s jednakim žarom čitati i deca i njihovi roditelji:

Ø  za smejanje naglas, na svakoj stranici, sa svakom novom veštičjom opaskom

Ø  za sve koji su ikad poželeli da poseduju magične moći

Ø  za zajednička čitanja s roditeljima, i razgovor o tome šta prijateljstva jesu, a šta nisu.

Ovo je priča o vešticama kao nijedna druga, ispunjena čarolijama, finim haljinama i smešnim zagonetkama, kao i urnebesnim crno-belim ilustracijama.

 

O autorki:

Šibel Paunder je radila za Fajnenšel tajms, izučavajući Kako da potrošite sekciju i pišući kolumnu Za ime sveta, za koju je intervjuisala brojne poznate ljude iz raznih sfera. Sada piše o vešticama i sirenama u njena dva poznata serijala izdata za Blumsdejl.

 

O ilustratorki:

Laura Elen Anderson je ilustratorka dečjih knjiga, s izraženom ovisnošću o kafi. Kad popije kafu ne pokušava da preuzme svet niti izaziva na dvoboj čudovište čarapokradicu. Svaki slobodan trenutak provodi u crtanju. Volela bi da živi na Mesecu, kada jednom ljudi to omoguće.

 

Nagrade:

–          nominacija za Voterston nagradu za najbolju dečju knjigu za 2016. godinu

–          nominaciju za Sainsbury’s Children’s Book Award.

 

Rekli su o knjizi:

Paunder stvara svoj mali svet prepun rivalstva, prijateljstva i gluposti uz pomoć fino podešenih, otkačenih crteža… Obilje zabavne zabave u zemlji malih veštica. Kirkus rewievs Mlade veštice, zajedno s drskim malim vilama, čine živopisnu i nepredvidivu postavku likova. Čudne crno-bele ilustracije pomažu čitaocima da zamisle ovaj fantastičan lokalitet… Glupost, zagonetke, igre reči i mnoge magične nezgode čine ovo odličnim izborom. School Library Journal

KAKO DO KNJIGE?

Ukoliko želiš da osvojiš knjigu “Tajanstvene lutke” pošalji nam na mejl hej@color.rs tekst o tome šta bi ti uradila da saznaš da si veštica. Najkreativniji odgovor nagrađujemo ovom super knjigom!

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.