Recepti za roditeljski “pritisak”

Imaš stroge matorce? Ne znaš kako da im kažeš neke ne baš prijatne stvari? Nije kraj sveta, evo male pomoći kako da ih što bezbolnije upoznaš sa “strašnim” novostima.

Napravila si glupost

Što si iskrenija, to će tvoji roditelji biti razumniji. Ako si prekršila neki dogovor, očekuj da će biti ljuti. Najbolje je da sačekaš s objašnjenjima dok ih ne prođe prvi bes. Razgovaraj prvo s onim roditeljem koji te bolje razume. I obavezno reci da ti je užasno žao i obećaj da se tako nešto nikad neće ponoviti. Ako primete da si svesna svoje greške, lakše će ti oprostiti. Reci im da ćeš cele nedelje prati sudove da im pokažeš koliko ti je žao.

Želiš da prespavaš kod dečka

Reci im otvoreno svoje namere. Tako ćeš pokazati da si zrela. Naravno, njima nije jednostavno da gledaju kako njihova devojčica odrasta. Izbegavaj izgovore u stilu: “Ostale devojke iz razreda to smeju!”. Bolje im objasni svoju situaciju, koliko se ti i taj dečko poznajete i da to ne znači automatski da ćeš spavati s njim! Jer, da bi se to dogodilo, i ne moraš da prenoćiš kod njega!

Loša ocena

Niko nije savršen pa ni tvoji roditelji! Naravno, biće razočarani kad dobiješ jedinicu, ali upozori ih da imaju na umu da svako može da pogreši. Zato, bez brige! Mogu samo malo da ti prigovaraju. Ali moraš da obećaš da ćeš se sledeći put više potruditi, čak i ako to znači da ćeš preskočiti poneki izlazak zbog učenja!

Foto: Getty Images

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.