Reši se straha od kontrolnih i pismenih zadataka

Sutra je kontrolni, a ti, kao i obično, umireš od straha! Nema šanse da iskuliraš i uloviš bar malo koncentracije, zar ne? E, pa ne mora biti baš tako…

Neka se javi onaj ko se ne boji ispitivanja i ko nema tremu pre pismenog testa? Naravno, nema takvih. Svima je dobro poznat onaj grozan osećaj: misliš da ni ovoga puta nećeš moći da pokažeš sve što znaš jer ti se ruke tresu, a glavom ti nepovezano prolaze sve one informacije koje baš nikako ne možeš smestiti na pravo mesto? Ako cele godine budeš “štrajkovala”, nećeš biti baš u zavidnom položaju i imaćeš zbog čega da se plašiš. Ali ako tokom godine budeš koliko-toliko redovna, nema frke: malo treme sasvim je normalno, a naši saveti će ti pomoći da je pobediš i opušteno pristupiš pismenim i usmenim proverama znanja…

Uči pametno

♦Napravi plan: prvo moraš napraviti plan učenja! Gradivo podeli na celine koje ne bi trebalo da budu ni prevelike ni premale, već takve da ih možeš savladati odjedanput.

♦Nađi prikladno mesto: to ne bi smeo da bude ni krevet, ni (pre)udobna fotelja u kojoj bi pre zaspala nego što bi pročitala stranicu gradiva… Dakle, smesti se za radni sto, ugasi televizor, radio, računar i – dohvati se knjige.

♦ Rasporedi vreme: dogovori se sama sa sobom kad je vreme za drugove i odmor od učenja! Ne zaboravi da praviš kratke pauze između učenja!

♦ Ponavljaj: redovnim ponavljanjem samo ćeš još više utvrditi gradivo!

Smisli asocijacije

Sećaš li se onih zabavnih igrica asocijacije? One ti mogu pomoći u pamćenju gradiva. Istraživanja su pokazala da je ta metoda najdelotvornija, a evo i kako možeš da je primeniš. Na primer, ako moraš da zapamtiš 1936. godinu, pokušaj ovako: znaš da Dnevnik počinje u 19.30, pa odgovor možeš zapamtiti kao 6 minuta Dnevnika! Dakle, probaj da odgovore na pitanja povežeš s nekim svojim iskustvom i učenje će biti lakše i zabavnije!

Opusti se

Učenje noć pre kontrolnog zadatka pomaže tek retkim srećnicima, ali većina nas, nažalost, ne prođe dobro ako knjigu vidi tek nekoliko sati pre testa! Takvo štrebanje još više će ti produbiti nesigurnost u gradivo za koje si mislila da ga znaš. Stoga bi bilo bolje da veče pre testa skreneš misli i vreme provedeš s prijateljima, na treningu ili, na primer, u kadi punoj tople vode kako bi se opustila!

Misli pozitivno

Nemoj sama sebi govoriti da tvoj trud neće uroditi plodom, da te tvoj profesor ne voli i da jedva čeka da ti upiše jedinicu u dnevnik! Budi smirena, ponavljaj u sebi da si se dobro pripremila i da ćeš uspeti da postigneš najviše što možeš. Priseti se svih onih situacija kada ti je to uspelo! Samo ovakvim razmišljanjem nećeš na sebe privući negativnu energiju!

Vežbaj telo i duh

Sport i fizička aktivnost odličan su lek da ublažiš grčeve u mišićima koji se često javljaju kad te obuzme strah. Može se čak dogoditi da te strah potpuno blokira. Takvu situaciju sprečićeš opuštajući telo: polako broj u sebi zatvorenih očiju do 10 ili maštaj o mestu na kojem se osećaš prijatno. Sama ćeš najbolje znati koji ti od ovih trikova najbolje pomaže!

Oduvaj strah

Strah od uzbuđenja može se i “oduvati”! Pokušaj pre kontrolnog 2 do 5 minuta svesno vrlo duboko da udahneš, na nekoliko sekundi zadržiš dah i zatim duboko izdahneš. Koncentriši se na disanje, tako tvoj mozak neće imati šanse da misli ni na šta drugo pa ni na strah koji te obuzeo zbog kontrolnog. Jer, strah se nalazi u tvojoj glavi i jedino ćeš ga na tom mestu i moći pobediti!

Prvo lakše, onda teže

Na pismenom zadatku najpre polako i s razumevanjem pročitaj sva pitanja! Zatim odgovori na ona koja su ti najlakša jer ćeš na taj način rešiti jedan deo testa i podići sebi samopouzdanje. Potom se polako koncentriši na teža pitanja. Ako si učila, gradivo će ti biti poznato, a uz malo prisećanja moći ćeš da dođeš do traženih odgovora.

Glasno i jasno

Kod usmenog ispitivanja drži se ovih pravila: profesori su ljudi pa i oni znaju da svi ponekad imamo tremu. To nije ništa neuobičajeno! Takođe, znaj da nije sramota nešto ne znati! Savetujemo ti da odgovore na pitanja na koja sto posto znaš odgovor “ispališ glasno kao iz topa”, za ona koja ti nisu jasna pitaj profesora da ti ih ponovi ili pojasni, a za ona na koja ne znaš odgovore traži od njega pomoć. Ako ne upali, ljubazno ga zamoli da ti postavi neko drugo pitanje.

Pazi na koncentraciju

Nemoj dopustiti da ti, dok učiš ili radiš kontrolni, bilo šta odvrati pažnju od gradiva. Koncentriši se samo na pitanja i ni na šta drugo! Nemoj razmišljati o oceni, o tome zašto su u testu baš ta pitanja, a ne neka druga… Sve ti to nepotrebno oduzima vreme, pojačava strah i nesigurnost, a ni na koji način ti ne može pomoći!

Priredila: Maja Šokčević Lovrić

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.