Rešite se prehlade za jedan dan

Da blaga prehlada ne bi prešla u ozbiljan zdravstveni problem, preduzmite sledeće mere čim osetite nelagodnost, bolove u grlu ili groznicu.

Kako brzo ukloniti bolove u grlu

Uzmite čašu vode i rastvorite malo šećera. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta. Nekoliko puta dnevno isperite grlo ovom mešavinom.

Postoji još nekoliko sredstva za dezinfekciju grla koja možete koristiti ukoliko osećate bolove prilikom gutanja.

1 kašičica borne kiseline u čaši vode;
1 kašičica sode ili morske soli u čaši vode.

Prirodni propolis je odličan lek za sprečavanje angine. Ima antimikrobna, analgetička i antiinflamatorna svojstva. Najjednostavnije rešenje je korišćenje čistog propolisa u količini od 3 grama. Ako koristite propolis nekoliko puta dnevno, brzo ćete postići značajno poboljšanje i neprijatni simptomi će nestati.

Prirodni recepti sa medom

Kašičicu meda rastvorite u malo tople vode i isperite grlo na svakih sat vremena. Ovaj postupak ne samo da omekšava bol u grlu, već i snižava groznicu.

Piće od limuna će takođe ubrzati oporavak. Dodajte u čašu tople vode kašičicu meda, kašičicu limunovog sokova i malo đumbira. Popijte ovaj napitak nekoliko puta dnevno.

Mleko sa medom pomaže u oslobađanju neprijatnih simptoma prehlade. Zagrejte mleko i rastvorite kašičicu meda. U ovaj topli napitak možete dodati i malo cimeta.

Ukoliko vam je zapušen nos – imamo rešenje!

Temeljno isperite nos rastvorom morske soli (1 kašičica soli na 250 ml vode). Ovo neće samo pomoći da uklonite sluz iz nosa, već ćete ukloniti i virusne bakterije.

Za ispiranje nosa, takođe su korisne biljne infuzije (neven, kantarion, žalfija).

U svaku nozdrvu možete nakapati 3-5 kapi aloja vera soka.

Kod prehlade pomaže i sok od sveže majčine dušice. Protljajte sveže lišće, stisnite sok i 2-3 kapi iscedite u svaku nozdrvu 3 puta dnevno.

Ovi mali saveti vam mogu pomoći da se brzo, prirodnim putem izborite sa prehladom.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.