Roditelji stalno imaju primedbe – sledi tri koraka i pokaži im da greše

Koliko god se trudiš oko škole i kod kuće, roditelji i profesori su stalno nezadovoljni tobom? Da, nekad u životu jednostavno dođu takvi glupi dani u kojima ti ne preostaje ništa drugo sem da stisneš zube i povedeš se ovim savetima:

1. Dokaži im da nisu u pravu
Svaki put kad ti matorci prigovaraju na primer za 3 iz geografije, namjrno zagrej stolicu još više nego inače i na sledećem testu razvali s 4 ili 5.
Kad te profesor uverava da ti je odgovaranje bilo osrednje, sledeći put se sam/a javi i saznaj neke ekstra informacije, odnosno zanimljivosti koje uopšte nisu u knjizi, a koje će ju/ga oduševiti. Kod kuće možeš da se pokažeš i oko kućanskih poslova pa na primer ponuditi mami da ćeš ne samo očistiti ceo stan, nego i npr. oprati podove. U svakom slučaju namerno im dokaži da greše, da si bolja/i od onog za šta te krive.

2. Ne svađaj se
Ne kažemo da su oni apsolutno u pravu, a ti u krivu. Dapače možda su oni ti koji su pogrešili, koji te ili ne cene dovoljno ili su i oni jadni u stresnom periodu pa im se tvoji postupci čine gorima nego što stvarno jesu. U svakom slučaju ne podiži ton jer ćeš samo doliti ulje na vatru. Radi upravo suprotno – ako dođe do svađe budi tih/a, odmeren/a, pričaj samo onoliko koliko je potrebno i dokaži im se postupcima. Što manje pričaš manje ćeš im dati materijala za prigovaranje. Ali, usvoji i kritike nekad, ne zato što oni znaju apsolutno sve, a ti ništa, nego zato što bi ti stvarno mogle biti korisne.

3. Opusti se i čekaj da prođe
Možda je tebi loš period pa matorci ne kapiraju da bi te trebali malo pustiti na miru, a možda je i njima pa ti pod uticajem stresa kažu stvari koje nisu planirali. Ali, znaj jedno – loši periodi uvek prođu. Najbolje što možeš je smiriti se (snažne emocije samo podstiču loše situacije), truditi se biti ok osoba i porazgovarati mirno sa roditeljima. Ako te ni onda ne shvataju, stisni zube i sačekaj da prođe – sve je to deo života.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.