S.O.S: roditelji ne žele da upišem gimnaziju

Dragi Hej, imam veliku nedoumicu, pa bih volela da mi odgovoriš. Uskoro me čeka mala matura i upis, a ja se još dvoumim oko škole. Odlična sam, mogu da biram i želim da upišem gimnaziju. To mi je san već godinama! Ipak, brine me što su roditelji jako protiv toga. Oni žele da završim neku stručnu školu i “imam posao za četiri godine, a posle kako hoću”. Šta da radim?

SAVET:   Najpre, dobro razmisli šta želiš i budi sigurna u svoj izbor. Zatim, valjalo bi da znaš da  izbor srednje škole jeste jedan od najznačajnijih u ovom periodu tvog života i stoga bi trebalo da počiva na tvojoj odluci. Želeli bismo da zapamtiš još jednu stvar: čak i ukoliko pogrešiš, dovoljno si mlada da ćeš imati dovoljno vremena da nešto promeniš, ispraviš i povedeš život u drugom smeru. Dakle, dobro razmisli, ali nemoj biti uplašena ili anksiozna oko predstojeće odluke. 

Pretpostavljamo da roditelji brinu oko toga što gimnazija, u suštini, ne vodi sticanju nekog zvanja (profesije). Razumemo ih, a pokušaj i ti: vremena jesu neizvesna i činjenica je da je velika obaveza već sa 14 ili 15 godina odabrati relativno težak put: najpre srednja škola, a potom i studije, a sve to vodi samo neizvesnom pitanju: hoću li se i kad zaposliti u struci? Uz to, studije su i finansijski velika obaveza koja pada, pre svega, na tvoje roditelje. Dakle, definitivno bi trebalo da budeš svesna da kada biraš gimnaziju, biraš životni put koji podrazumeva ozbiljnost, disciplinu i neka odricanja. Ali, ako ti jesi toga svesna i žarko želiš da upišeš gimnaziju, ne postoji razlog zbog kojeg bi trebalo da odustaneš od svoga sna. Zato, razgovaraj sa roditeljima, objasni im da si dobro razmislila, da si svesna svega što ih brine, ali da to i dalje želiš. Razgovarajte o svim njihovim strahovima, pokaži im da si odluci pristupila zrelo i verujemo da će te podržati. Sretno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.