Saveti kako da prestaneš da crveniš

Koliko puta ti se desilo da čim treba nešto da kažeš pred publikom, lice počne da ti gori i pretvori se u crvenu papriku? Sto puta? Nisi jedina! Evo zašto dolazi do toga…

Zacrveniš se uvek u situacijama koje su ti neprijatne ili kad se stidiš. A čim jednom počneš da crveniš, kreće začarani krug: kad drugi primete šta te hvata, postaješ još svesnija svoje neprijatnosti pa se crveniš još više i ne znaš kako da zaustaviš tu navalu užasa.

Crvenilo izazivaju krvni sudovi u koži lica koji se pod stresom proširuju pa više krvi dolazi bliže površini kože.

Najčešći uzroci cvenila u licu su psihološke prirode: teskoba, strah da će nas neko osuđivati, stres i manjak samopouzdanja.

Crvenilo nestaje kad središ svoje samopouzdanje i kad konačno zavoliš sama sebe, svoje stavove, mišljenje, izgled, odluke i sve ono što te čini jedinstvenom.

Za više samopouzdanja, a manje crvenila, najvažniji su…

Pozitivan stav

Ne budi prestroga prema sebi kad “razgovaraš” sa sobom, budi pozitivna, ne grdi se, nego pohvali sebe za sve dobro što si učinila i budi samoj sebi podrška za sve ono što ti i nije baš pošlo od ruke.

Strpljenje

Ne očekuj dramatične promene preko noći jer te čeka veliko razočaranje. Samopouzdanje se gradi mesecima, pa i godinama. Ali samo ti budi uporna – i pobedićeš!

Vežba

Seti se kako je bilo kad si počela da voziš bicikl: prve vožnje su bile nespretne, užasno si se plašila i svaki čas si padala, a danas bi verovatno mogla da voziš bez ruku i izvodiš raznorazne trikove. Isto je i sa samopouzdanjem!

Foto. Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.