Saveti kako da uspešno prebrodiš sezonu kontrolnih zadataka

Početak školske godine je već odmakao, a to znači da sezona testova i kontrolnih zadataka samo što nije počela. Taman si se tokom leta super zabavljalja i nisi uopšte pomislila na knjigu, e pa, draga moja, vreme je da se baciš na učenje. Kako, ima toliko teških stvari? Vrlo jednostvavno, rešenje za svaki problem postoji.

Problem br. 1: Nisi počela da učiš od samog početka godine, pa su ti se lekcije nagomilale. Umesto da učiš jednu lekciju na dan, ti sada moraš da naučiš pet lekcija za dva dana!

Rešenje: Sada ti samo predstoji da isključiš kompjuter i da izbaciš sve predmete koji bi ti smetali iz sobe. Neka ti ceo dan bude posvećen samo učenju. Postoje mnogi načini kako da učiš, a ti izaberi kako najlakše ‘’kopiraš’’ stvari u svoj mozak. Da li će to biti podvlačenje markerima, crteži (zvuči malo čudno, ali nekima je to najlakši način za učenje), prepisivanje…. Sama nađi najlakši način, a ukoliko već imaš neki oprobani, samo se malo opusti i zagrej stolicu! Samo pazi, nemoj da sediš za knjigom četiri sata neprekidno, napravi pauzu od 10 minuta i izađi napolje, fejs je zabranjen!

Problem br. 2: Srpski jezik obožavaš da učiš po ceo dan, ali matematiku ne možeš da zamisliš u svom mozgu. Posledica toga je loša ocena iz matematike. Ti ipak, želiš da naučiš i matematiku, ali ti ne ide. Ne mora to da bude matematika, to može da bude bilo koji drugi predmet.

Rešenje: Ukoliko želiš da ti matematika (na primer) ne bude bauk, jednostavno isto vreme koje posvećuješ učenju srpskog jezika posveti i matematici. Najlakše je da, kada učiš, sat vremena učiš jedan predmet, sat vremena drugi, i tako nasumično uči sve predmete.

Problem br. 3: Profesori suviše brzo predaje lekciju i ti ne možeš da shvatiš.

Rešenje: Pa zašto služe knjige? Potraži tu lekciju i nađi objašnjenje u knjizi. Možeš da se žališ na profesora koliko želiš, njemu ništa ne možeš. Najverovatnije ćeš samo sebe dovesti u neprijatnu situaciju da te izvede na tablu i ponizi te pred celim razredom ili , pak, velika je mogućnost da ‘’baci pik’’ na tebe. Bolje otvori knjigu!

Problem br. 4: Premorena si od svih kućnih, školskih i drugih obaveza, kasno ležeš i zbog toga, spavaš na časovima. Ne možeš da pratiš nastavu jer ti “pada mrak na oči”, a to znači da će biti muke sa učenjem za kontrolne zadatke.

Rešenje: Moraš da se navikneš da ležeš ranije. Navij sat, na primer, u 21.30 i stavi ga pored tebe, kada ti zvoni obavezno se baci u krevet i na sanjarenje. Nemoj da se vadiš da ćeš u krevet za 5 minuta jer će se 5 minuta pretvoriti u dva sata! Možda ti nisi umorna, ali moraš tako kako bi se navikla da ranije ležeš.

Problem br. 5: Ovo sigurno snađe svaku od nas. Škola je počela, a ti si naišla na nekog zgodnog frajera u hodniku. Sva lebdiš u oblacima, sve dok te to ne prođe i dok ne padneš sa oblaka i uvidiš da su ti kečevi u dnevniku poređani kao vojska!

Rešenje: Dok si još u oblacima moraš malo da se razbudiš, dok ne bude kasno. Ne moraš potpuno da zaboraviš na simpatiju, ali se malo ohladi, možda tebe on ni gleda, džabe “gubiš glavu”. Na času misli o onome što nastavnik priča i čim se završi čas, još jednom prpčitaj tu lekciju, da se uveriš da nisi razmišljala o simpi. Nemoj baš toliko da se zaluđuješ njime.

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.