Sedam saveta kako pametno odabrati grickalice i utoliti želju za slatkim i slanim

Grickanje i uživanje u slatkom ne mora da bude u potpunosti nezdravo, već samo treba biti mudar i pametno odabrati grickalice.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta i trikova kako „pametnije“ odabrati slatke i slane grickalice i tako smanjiti unos šećera i soli.

1. Žitno – voćne energetske pločice su odličan izbor kao slatka užina na poslu ili u školi.

2. Sušeno, pa čak i kandirano voće bolji je izbor od gumenih i/ili tvrdih bombona.

3. Umesto „obične“ čokolade birajte tamnu čokoladu ili onu sa sušenim i orašastim voćem.

4. Čokoladni fondu od tamne čokolade sa voćem je odličan začin svake zabave, ali treba pripaziti na količinu čokolade koja se konzumira.

5. „Lizalice“ od voća i čokolade mogu poslužiti kao užina koji ćete pojesti na poslu ili u školi. Lizalice je vrlo jednostavno pripremiti – pola banane nabodite na štapić i umočite u otopljenu tamnu čokoladu, postavite na masni papir i stavite u frižider dok se čokolada ne stegne.

6. Ako volite hrskavo, čips od jabuke je odličan izbor kada vas uhvati želja za grickanjem. U prodavnicama zdrave hrane postoje i čipsevi od kelja i šargarepe, odnosno slane varijante „pametne“ hrskave užine.

7. Posoljeni prženi bademi su stara varijanta današnjih slanih grickalica, a odličan izbor je i kikiriki u ljusci.

Autorka teksta: dr.sc. Tena Niseteo, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.