SOS: Mislim da imam problem sa kostima

HEJ… Imam jedan problem po pitanju zdravlja. Znam da možda ne možeš da odgovoriš na ovo, ali ipak ti tražim savet. Ovako, mislim da imam problem sa kostima. Ne mogu dugo da hodam, jer posle otprilike pola sata hoda imam osećaj kao da ne mogu da pomerim nogu iz kuka kao da se nešto zakoči. A dok hodam, nekad se desi da kad zgazim na nogu (posebno desnu), imam osećaj kao da je butna kost iskliznula iz karlične. Takođe, ako za vreme izlaska nosim štikle, posle izlaska, nekih 2-3 dana, u predelu prstiju i onog dela tabana kojim gazim u štiklama  mi trne i boli me mnogo kad gazim bez štikli. Ako na primer sedim sa prekrštenim nogama, posle 5-6 minuta osećam bol sličan upali mišića kroz celu nogu (onu koja je preko ove druge). Imam problem i u laktovima. Ako su duže u savijenom položaju, kad hoću da ih ispravim, isto kao i u kuku bude nešto zakočeno i ako nastavim da ispravljam kao da nešto pukne i tad me jako zaboli. Uglavnom imam baš velikih problema što se kostiju tiče.
Ne bih još uvek mojima da pričam da ih ne brinem jer je ovo možda sve vezano za rast i razvoj, a inače imam 17 godina. Unapred hvala!

SAVET: Obavezno idi kod doktora! Možda zaista ima veze sa razvojem, ali je možda i nešto drugo u pitanju. Simptomi koje opisuješ nam zvuče kao da bi ipak trebala da se posavetuješ sa nekim stručnim za to – svojim lekarom opšte prakse. Znamo da ne želiš da brineš roditelje, ali veruj nam da je bolje da odeš kod doktora i da shvatiš da je bila lažna uzbuna, nego da ignorišeš bolove i da se kasnije ispostavi da jeste bilo nešto. Možda zaista nije ništa, ali bolovi u kostima nekad mogu biti pokazatelji nekih drugih zdravstvenih problema. Moguće je i da ti fale određeni vitamini ili nešto slično, i onda će doktor da ti prepiše šta da piješ (kalcijum ili vitamin D npr). Pored toga, ne treba da trpiš bolove i neprijatnosti, i lekar može da ti pomogne oko toga. Nemoj da odlažeš i idi kod doktora što pre, i svoje simptome opiši ovako kao što si i nama. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.