SOS: Upis na faks, roditelji, primanja

Heeej! Imam neka pitanja za tebe. Uskoro završavam 3. godinu gimnazije. Još uvek nisam sigurna šta bih mogla da upišem, ali se trudim da se pronađem u nekom od zanimanja. Kada se budem odlučila za neki faks i dođe prijemni, šta dalje? Mislim na dom, budžet itd. Oba roditelja rade u državnim firmama, imaju relativno dobra primanja, ali i dva kredita na duži period. Za budžet bih i nekako jer bih se dobro spremila za prijemni (obično mi je prosek oko 4,25 u srednjoj), ali ne znam kako ću za dom s obzirom na stanje u školi i stanje finansija. Kako to funkcioniše? Želja mi je da studiram u Beogradu, ali ukoliko ne bih upisala budžet ne bih imala pravo ni na dom, onda ne bih ni mogla da ispunim tu želju,.jer je studentski život u Beogradu veoma težak. Lako bih se navikla na gužve i mnoge druge stvari koje me tamo čekaju, jer se lako prilagodim, ali kada su finansije u pitanju onda je sve komplikovano. Molim te pomozi mi, posavetuj me.

SAVET: Iako ti sada to sve deluje veoma komplikovano, veruj nam da se sve to može rešiti. Što se tiče budžeta, u pravu si, ako dobro spremiš prijemni, ne moraš brinuti o tome. Nemoj sebi da stvaraš pritisak oko toga, ali probaj da, što skorije možeš, doneseš odluku oko toga šta te zanima kako bi na vreme krenula da pripremaš prijemni. Takođe, potrudi se da do kraja srednje imaš što bolje ocene kako bi nakupila dobre bodove koji će ti sve olakšati. Što se tiče doma, kada upadneš na faks, u septembru se konkuriše za domska mesta. Prilikom prijave prilažeš dokumenta o tome da si budžetski student, o proseku ocena u srednjoj školi, kao i podatke o prosečnim primanjima po članu porodice. Na osnovu toga, pravi se rang lista studenata koji će moći da dobiju mesto u domu. S obzirom na tvoj prilično dobar dosadašnji prosek, velika je verovatnoća da ćeš dobiti mesto. Što se tiče finansija, postoje studentski krediti i stipendije koje dodeljuju Ministarstva i npr. opštine i to je nešto što studentima mnogo olakšava studiranje. Pored toga, mnogi studenti odluče da obavljaju neke sitne poslove za određenu dnevnicu. Prema tome, nemoj sad preterano da brineš o tome, već se više fokusiraj na to da daš sve od sebe kako bi imala što bolje ocene i što bolje spremila prijemni. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.