SOS: Brinem oko upisa na faklutet

Imam 16 godina, sada sam tek druga godina gimnazije, ali stalno razmišljam o mojoj budućnosti tj o fakultetu. Želja mi je da upišem medicinu, imam dosta zanimljivih knjiga iz te oblasti i omiljeni predmeti su mi hemija i biologija. Na internetu gledam videe i čitam dosta o tome. Ostala deca koja su upisala gimnaziju,većina njih ni ne zna šta žele kasnije da upišu. Problem je što previše razmišljam o tome, čak se i brinem da li ću zaista moći to. Osećam se glupo što se toliko stresiram oko stvari koje će doći tek za dve godine. Pokušala sam da skrenem pažnju na nešto drugo ali opet mi ne uspeva. Šta da radim?

SAVET: Odlično je što imaš interesovanja i za stvari koje ne tiču samo škole i školskih obaveza. Tvoje interesovanje i istraživanje, to jest čitanje i gledanje različitih video klipova o tome je za svaku pohvalu. Ukoliko te pak muči pitanje da li si ti za to, mogla bi da, kada budeš bila treća godina, uradiš test profesionalne orijentacije. To će ti pomoći jer će ti skrenuti pažnju na to koje su tvoje jače strane i šta bi ti išlo od ruke, a svakako će ti dati još ideja u vezi sa tim šta bi mogla da upišeš. Naravno, pre nego što u budućnosti budeš donela ikakvu odluku, raspitaj se prvo detaljno o fakultetu koji ćeš upisivati, počevši od toga da li je akreditovan, preko toga koliko godina traje studiranje sve do toga koliko se lako ili teško nalazi posao u toj profesiji. Sve su to veoma bitna pitanja koja bi trebalo pokriti, osim onog stanradnog da učiš i baviš se onim što voliš jer na kraju dana neke profesije prosto teže nalaze zaposlenje danas. Ipak, ko ima želje i volje, uvek nađe neki način negde da uspe.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.