SOS: Brinem se za mamino psihičko zdravlje

Dragi Hej! već duže vreme mislim kako moja mama ima neki psihički problem. I to iz dosta razloga. Prvo, skroz je otišla sa živcima, svaka sitnica je iznervira. Uvek kad nešto nije kako joj odgovara, ona počne da viče, urla, dobije slom živaca. Zatim, stalno tripuje kako smo svi protiv nje i stalno ponavlja “Nikome ja ne valjam, svima vam smetam”. i stalno izvrče naše reči. Čuje kako ona želi da ih čuje. Onda ima, kako ja to zovem, “zakasnelu reakciju”. Kada joj kažem nešto ona me par sekundi gleda i tek onda odgovori, kao da joj to što sam rekla ne dolazi odmah do mozga, već malo kasnije. I stalno, ali stalno, pravi neku frku. Počne da viče zbog svakakvih sitnica, uopšte ne zna da se opusti. Ruke počnu da joj drhte i ima neki čudan pogled, a onda počne odjednom da trpče, i tad se jako zabrinem. I da, nekad ne može da se seti određenih reči ili kaže pogrešno (tipa taolet). Aono što je mene jako zabrinulo, na Vaskrs me je pitala kako se kaže onaj “pozdrav” (inače je to uvek znala u svako doba godine, vernik je, samo je tad nekako zaboravila). Sa tatom je u jako lošem odnosom, jer tripuje da je vara i stalno se svađa sa njim, najčešće oko sitnica. Ne znam šta bih mogla da uradim, jednom sam je pitala kao zašto se tako čudno ponaša, ona je počela da mi govori ko se cudno ponasa, ne valjam joj, blabla. Nadam se da ćete mi dati neki savet. Hvala.

SOS: Imaš jako dobru moć zapažnja. Način na koji si opisala njeno ponašanje zaista govori u prilog tome da postoji neki problem sa njenim mentalnim zdravljem. Ipak, sada je glavno pitanje kako to reći na način da te ona čuje. Svakako je opcija da ti razgovaraš sa njom o tome i da joj kažeš da si primetila da se drugačije ponaša, možeš navesti i primere, a onda joj možeš reći da se jako brineš za nju i možeš je zamoliti da razmisli o poseti psihologu. No, nismo sigurni koliko bi te poslušala. Zbog toga bismo ti radije predložili da popričaš sa nekim iz tvoje porodice sa kim si ti dobra, a sa kim je i tvoja mama dobra. Sa osobom čije bi savete ona mogla da posluša. Toj osobi reci šta si sve primetila i zamoli da predloži mami da poseti psihologa. To možete uraditi i pod izgovorom “vidimo da ti je jako teško u poslednje vreme i smatramo da bi ti jako značilo da sa psihologom o tome popričaš jer ti on može pomoći davanjem saveta i slično”. Nadamo se da će ovo upaliti. Javi nam u komentaru ispod da li si uspela da je ubediš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.