SOS: Brinem za mamu, otkako se porodila mnogo se nervira

Ćao, imam problem vezan za mamu koja se u zadnjih par meseci puno sekira. Od kako se porodila kreću problemi oko bebe. Beba kao beba, puno plače. pa se mama iznervira pošto ne može da ga smiri. Tatin posao je takav da ne dolazi kući po 10 dana, a mami tatina pomoć puno znači jer može da uradi ono što ja ne mogu, pošto joj i ja pomažem. Počela je nezdravo da se hrani. Ne doručkuje, i kad ‘doručkuje’ to bude parče hleba i pašteta. Jede previše čokolade tj. slatkiša. Kako je sad bila slava sve čokolade koje sam ja dobila od rođaka ona jede. Ja joj kažem da uzme red i da ne preteruje, ali ona kaže da će je samo čokolada smiriti. I svaki put kad me pita za malo čokolade, ja se izbečim i kažem da je već jela, ona mi odgovori tipa ‘Aha, da, izvini to su tvoje čokolade.’ I naljuti se na mene. Brinem se za njeno i psihičko i fizičko zdravlje. Kako da joj dokažem da mora da se kontroliše? 🙁

SAVET: Tvoja mama je izuzetno srećan roditelj jer ima tebe! Postoji mogućnost da joj je sve to sa bebom veliki stres, i možda postoji još nešto o čemu ne znaš, a što je doprinelo tome da se ponaša drugačije nego inače. Ipak, iako toliko brineš za nju, nemoj da na sebe preuzimaš baš svu odgovornost oko toga da rešiš taj problem. Ono što ti možeš da uradiš jeste da sedneš i popričaš sa njom. Pitaj je šta je to što je muči, i kako ti možeš da joj olakšaš i pomogneš. Naglasi joj da si joj ti uvek tu i da može da se osloni na tebe, da želiš da joj budeš podrška. Sigurno će to ceniti! Pored toga, popričaj i sa tatom kada se vrati sa posla. Popričaj sa njim kada mama nije u blizini, objasni mu šta je to što te brine i pokušajte da zajedničkim snagama smislite kako da joj pomognete. Možda joj je potrebno da popriča sa nekim da bi joj bilo lakše, ali to ne možete znati dok joj tako nešto ne ponudite. U svakom slučaju, ponavljamo ti da ti ne treba previše da se uložiš u to i da zapostaviš sebe, jer ti si ipak i dalje samo tinejdžer i ne možeš da ponudiš više od podrške, a to je često sasvim dovoljno. Prepusti tati da preuzme veći deo brige o tome, a ti ćeš pomoći koliko možeš. Što se tiče maminog prejedanja slatkišima, i tu jedino možeš da je posavetuješ, a na njoj je da li će te poslušati ili ne. Ako ponovo iskoristi argument da su to „tvoje čokolade“, ti joj se suprotstavi i reci joj da nema veze sa tim čije su, već da brineš za to kako se hrani. Na njoj je da li će te poslušati tvoj savet, i ne treba da osećaš krivicu jer ti daješ sve od sebe da joj pomogneš, i svaka čast za to!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.