SOS: Čudno govorim

Dragi Hej, imam jedan problem – čudno govorim. Govorim previše brzo i loše naglašavam reči. To su primetili i moji roditelji. Stalno moram da im ponavljam više puta. Htela sam da idem na dramsku sekciju, ali nastavnica traži talente. Volela bih da popravim svoj govor. Ja nemam dobru dikciju. To mi je malo čudno, jer su mi roditelji bili recitatori i super govore. Ja kad pričam, sebe normalno čujem, kao i ostale, ali kad snimim glas primetim da ništa ne valja!

SAVET: Problemi koje si navela mogu se rešiti adekvatnom vežbom. Probaj da stojiš ispred ogledala i vežbaš, pronađi neki tekst koji ćeš koristiti, i onda govori glasno i razgovetno. Ne oslanjaj se mnogo na snimak svog glasa, jer nam svima sopstveni govor deluje ružno kada ga slušamo na audio zapisu. Uključivanje u dramsku sekciju ti takođe može poboljšati dikciju, jer će ti nastavnica koja vodi sekciju dati određene instrukcije koje se odnose na tehnike pravilnog disanja i druge faktore koji utiču na pravilan izgovor reči. Zato nemoj da oklevaš da se prijaviš i popričaš sa nastavnicom o tome. Ukoliko budeš osetila da i pored vežbe nešto nije u redu, popričaj sa roditeljima da se obratite logopedu ili nekom drugom stručnom licu koje će proceniti da li problem zaista postoji.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.