SOS: Čudno ponašanje drugarice

Imam jedan problem u vezi sa drugaricom. Od početka sedmog razreda, ona je nekako čudna. Ćuti, nekako je smorena, ne priča mnogo sa nama. Kada je pitamo šta joj je, kako je, ona nam odgovori:,, ništa. ” Nema nikakvih problema kući, roditelji su joj ok, živi dobro. Po sveskama crta cveće, ruže, predobro crta, može sve da nacrta samo ako ona ima inspiraciju, piše čudne citate po svesci (npr: “noć je kraj za sve) na engleskom. Na svakoj svesci je krv, noževi ili slično i često pominje ubistva i nekakva nasilja, čak i nas povređuje, uvrne nam ruku i dr. Mnogo je jaka i zna da se bije. Počne da nas vređa odjednom i stalno traži pažnju, a mi se sve vreme trudimo. I misli da je ona bolja od nas, ali nije. Celo odeljenje je se plaši i svima je čudna. Ta moja drugarica sluša melodije, kaže da je nervira ljudski glas. Nikome ne da njen telefon i na svakoj aplikaciji je lozinka i svaki dan menja lozinku i stalno se dopisuje sa nekim (izgleda da je njena mama, ali neće da kaze). Nikoga od prijatelja nema sem nas. Počela su da je zanimaju ubistva i kad god pričamo o nekom hororu i ona mora da sluša svaki detalj to nekog ubistva ili mučenja. Često piše u sastavima o planeti i koliko je zanima naša planeta i to najviše voli. U sveskama i na maski od telefona su ruže, što je po meni veoma čudno i jedno ime: Nea ili Neo, kaže da joj je to ime mnogo lepo i da bi se tako zvala. Molim vas objasnite mi da li nešto nije u redu sa njom, jer se tako nikada pre nije ponašala.

SAVET: Ljudi se ponekad samo promene, pogotovo kad uđu u pubertet i steknu drugačija interesovanja od dotadašnjih. Razumemo da ti je čudno sve to što se trenutno događa, ali postoji milion razloga zašto bi sve to moglo da se događa. Postoji mogućnost da je u fazi kada joj je jako potrebna pažnja i zato na neki način pokušava da izrazi svoju individualnost i pokaže da je drugačija od većine, i da na taj način privuče pažnju drugih na sebe. Osim toga, možda, iako tebi ne deluje da ima razloga, ima neki problem, možda se desilo nešto što ju je promenilo a ne može da priča o tome; ili se jednostavno oseća tako da svoja osećanja i možda neke unutrašnje nemire ispolji na taj način. Razumemo da je tebi i ostalima to čudno i možda malo i “jezivo”, ali to je prosto njen način da nešto izrazi. Deluje nam da se brineš da će možda da povredi sebe ili nešto, ali ne mora da znači, možda je to samo način da, ono što smo ti već rekli, privuče pažnju ostalih. Ipak, ako primetite da je ozbiljna u tome i da otvoreno pokazuje neko zabrinjavajuće ponašanje da sebe povredi, nemojte oklevati da prijavite nastavnicima, pedagogu ili čak i njenim roditeljima. Što se tiče toga da vas povređuje, probajte da je zamolite da to ne radi i da rešite to razgovorom, ukoliko to ne upali, obratite se starijima za pomoć – na primer razrednom starešini koji će da preduzme potrebne mere. Znamo da ti je na neki način žao jer kažeš da nema druge prijatelje, ali ako ne možete da funkcionišete, ne treba to da trpiš, pogotovo ne nasilje. I sem toga, ukoliko ti ne prija druženje sa njom, znaj da imaš pravo da se distanciraš i da je samo na tebi odluka s kim ćeš se družiti i zbog čega!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.