SOS: Ćutljiva sam i to me nervira

Dragi HEJ, imam problem i htela sam da ti se obratim. Po prirodi, ja sam ćutljiva devojčica, što me mnogo nervira. Kada sam sa društvom, uglavnom ćutim jer ne znam o čemu da govorim. Možeš li da mi daš neke savete o čemu bih mogla da pričam, molim te, pomozi mi. Ne znam šta da radim.

SAVET: Neki ljudi umeju bolje da slušaju od drugih, dok drugi pak umeju bolje da pričaju. To je sasvim ok. Možda su čak češći oni koji umeju više da pričaju, iako je za mnoge stvari cenjenija osobina umeće slušanja. Pretpostavljamo da ti dosta slušaš druge, ako si ćutiljiva. To znači da onda ti znaš dosta o ljudima. Upravo je to nešto što možeš da iskoristiš u razgovorima. Ako znaš šta koga interesuje, onda to možeš diskretno pokrenuti kao temu. Ti možeš voditi razgovore pitanjima. Npr.možeš nekog pitati koji mu je omiljeni film, pa ko tamo glumi i zašto baš taj film, a onda možeš tu pričati o recimo tvom viđenju tog filma i zašto se tebi dopada. Nije bitan broj reči, nije bitno da više pričaš, mnogo je bitnije da pričaš kvalitetnije, nego da pričaš puno.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.