SOS: Da li da kažem roditeljima za loše ocene?

PROBLEM: Hej hej! Imam jedan problem koji me već sedmicama muči… Ove godine (na žalost) neću iz svih predmeta proći sa 5,00 kao što moji roditelji očekuju i ne znam kako da im to kažem. Prošle godine sam čak bila i najbolja učenica, a sada… Ako iz ta dva predmeta (veronauke i društva) prođem sa 4, izneveriću roditelje, koji su me sve ove godine hvalili. Nekako će morati da saznaju e sad ja se pitam da li je bolje da im ja sama kažem, ili da to sakrijem do podele uverenja? Znam, glupo je što se brinem zbog toga, ali ipak…

SAVET: Skrivanje istine od roditelja je nešto najgore što možeš da uradiš kada je reč o vašem odnosu, pogotovo ako uzmemo u obzir to da će oni vrlo uskoro saznati za sve. Stoga, predlažemo ti da im još danas kažeš sve. Reci im za ocene ali obavezno podeli i svoje strahove vezane za njihovu reakciju – kaži im kako se osećaš. Verujemo da ćete razumeti, sumnjamo da će se ljutiti. Jedino oko čega se možda mogu ljutiti je to što si skrivala istinu od njih neko vreme. Ipak kada im budeš rekla da si to radila zato što si se plašila, verujemo da će razumeti.

Potrudi se da ne lažeš i da ne skrivaš istinu od roditelja, koliko god da ti je teško da kažeš (pogotovo ono što je neminovno da će saznati), ipak uradi to. Nemoj zbog gluposti dozvoliti sebi da izgubiš njihovo poverenje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.