SOS: Da li da ostanem na fakultetu i mučim se sa ispitima ili da ga napustim?

Čitam vaš časopis od kada sam bila tinejdžerka,ali moram da priznam da, iako sam punoletna i dalje ponekad volim da vas pročitam. Super ste! Naime, imam jedan problem. Upisala sam fakultet koji ne volim i mučim se sa gradivom. Želim da ga napustim, ali se bojim reakcije okoline. Znam da nije sramota uraditi to, ali ja se opet bojim. Moje pitanje je, da li da ostanem na fakultetu i mučim se sa ispitima ili da ga napustim? U početku sam želela to, taj fakultet, taj poziv, ali sada mi se čini kao da nisam dobro razmislila i da sam donela ishitrenu odluku. Bila bih vam zahvalna kada bi mogli da mi pomognete. Veliki pozdrav!

SAVET: Nijedan početak nije lak. Posebno kada je reč o školi ili fakultetu. Prvenstveno, nije lako upoznavati se sa novim profesorima i njihovim zahtevima, načinima na koje ispituju i kriterijumima koje imaju. Potom, iako deluje zabavno, ipak je stresno upoznavati nove ljude i pronalaziti one koji nam prijaju, kao i grupu kojoj ćemo se prikloniti. Fakultet se često drastično razlikuje od srednje škole jer su zahtevi daleko veći. Obim gradiva koji se prelazi je veći i zato nam se ponekad može činiti da nećemo uspeti da savladamo nešto. Ipak, sve je stvar dobre organizacije, kao i upornosti. Predlažemo ti da ne odustaješ još uvek. Daj šansu tom fakultetu i daj šansu sebi. Probaj da razmisliš zbog čega se tako osećaš. Vidi da li si dobro organizovala svoje vreme. Ponekad nećemo da se više trudimo iz straha od neuspeha. Razmisli da li je to slučaj sa tobom. Međutim, ukoliko ti zaista smatraš da si pogrešila, popričaj sa roditeljima. Reci im zašto želiš da se ispišeš i razmisli o alternativi, kao i o tome šta bi mogla da radiš ukoliko se ranije ispišeš i donekle pauziraš godinu. Ništa nije blam, niti bi trebalo da se bojiš osude okoline, samo bi trebalo da razmisliš dobro o svojoj odluci i o tome šta je ono čime bi ti želela da se baviš. Samo imaj na umu da ništa nije lako i da za šta god da se odlučiš, uvek će biti neki predmet koji će biti težak i koji ti se neće baš svideti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.