SOS: Da li da prestanem da se družim sa njima?

Zdravo, imam jednu podužu priču za vas i pošto sam videla da vam puno devojčica šalje pitanja u vezi prijateljstava, mislim da bi mi dali veoma dobar savet za ovo. Naime, imam jednu najbolju drugaricu koju poznajem 8 godina. Takođe imam jednu koja mi je bila veoma dobra ali mogu reći da je “alapača” od kako je poznajem. Međutim meni to nije smetalo pre iako sam znala da me je dosta puta ogovarala kao što je ogovarala ljude kod mene nateravši i mene mnogo puta da iznesem neka mišljenja za koja tek sad vidim da nije trebalo. Umešala se između mene i moje bff i ranije je uvek više volela mene nego nju dok je sad obrnuto. Prepričala je mojoj bff bukvalno sve što sam nekad rekla iz besa i tako i moja bff njoj takođe. Tako sam ja ispala užasna, a mogla bih i ja mogla reći sve što su one pričale za druge, ali ipak nisam takva osoba. Mene mnogo sad pogađa to što moja bff veruje njoj da sam svašta rekla i još i kaže ‘za neke sam sigurna da jesi’, što je najgore one mi nekad i pošalju u fazonu “HAHA ŠTA SI TI PRIČALA DA SAM JA.”, pogotovo moja bff a ja još ako se setim da sam to stvarno rekla dođe mi da plačem. Kad sam se posvađala sa tom drugaricom, ona je to prepričala bukvalno svima iz odeljenja tako da su2-3 dana svi ignorisali i verovali njoj, dok ja nisam ni pokušavala bilo kome da kažem išta u moju odbranu, znajući da će oni odmah sve preneti njoj. Moja mama kaže da treba prekinuti to druženje sa njima i družiti se samo u određenoj meri, ali misli da niko ne shvata kako mi je, jer ne možete ići po školi sami, na velike odmore i ostalo.. Ona misli da je samo ta drugarica uzrok i da s njom treba sve prekinuti dok moje mišljenje je da dosta krivice ima i moja bff, ja tako nešto njoj nikada ne bih uradila :(((((((( Please help me, ne znam šta više da radim, osećam se toliko usamljeno, ne znam zašto svi više nju gotive. Em je lošiji đak od mene 100 puta, inače nije da se hvalim ali 5,00 sam. Jednostavno ne postoji neka nova bff koju bih mogla da nađem, svako ima svoju bff i samo nekada pomislim blago njima sa takvim druraricama koje sve rešavaju između sebe i brane jedna drugu. Izvinjavam se na ovolikoj poruci, i nadam se da ćete brzo odgovoriti.

SAVET: Jedino što još možeš da uradiš vezano za to prijateljstvo jeste da pokušaš da pričaš nasamo sa tom BFF i da vidite da li možete to da rešite. Ipak, iz svega što kažeš, deluje nam da je to malo verovatno. Prijateljstva ne mogu da se temelje na ogovaranjima. I bez obzira na to koliko ti je teško i koliko se osećaš usamljeno, bolje je da poslušaš mamu i ograničiš druženje sa njima, nego da se osećaš povređeno zbog njihovog ponašanja. Čak i da se pomirite, to što se desilo bi najverovatnije i dalje na neki način stajalo između vas i dotakle biste se toga u toku svake buduće raspravke npr. Potraži prijatelje sa kojima možeš da se družiš lepo i bez toga što sad prolaziš. Iako ti deluje da su svi drugi prijatelji već „zauzeti“ i da sad nemaš sa kim da budeš na odmorima i slično, daj sebi malo vremena da bolje upoznaš neke ljude, ili da tek upoznaš nove i vidiš ko ti najviše odgovara i s kim možeš da se družiš. Odnos sa tim drugaricama definitvno nije zdrav odnos za druženje, nije nešto što treba da se neguje, i zato je najbolje da se od njih distanciraš. Ne očajavaj previše jer je normalno da menjamo krug prijatelja kroz godine, bez obzira koliko ih dugo znamo. Svi se menjamo i menjaju nam se potrebe, a samim tim i ono što očekujemo od ljudi koje želimo za prijatelje. Sigurno ćeš uskoro naći nekog drugog ko ti više odgovara, uprkos tome što ti sad deluje kao da niije tako.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.