SOS: Da li je okej da se družim sa starijima od sebe?

Imam 16 godina. Ne znam kako ovo da pitam, pošto je možda bezveze jer imam 16, ali ipak… Da li je pogrešno to što se ne družim toliko sa svojim vršnjacima i drugovima iz razreda, već se radije družim sa starijima od sebe. Mislim da su moji vršnjaci većinom dvolični, tu su samo kad im trebam, mnogo puta sam se prevarila u odabiru svojih prijatelja, sada mi je teže da se upoznajem sa drugim ljudima, još teže da im verujem. Je li to u redu, ako nije kako da to promenim? Nadam se da ćeš mi pomoći u vezi sa ovim…

SAVET: Apsolutno nije pogrešno to što se družiš sa starijima od sebe. Godine nisu glavna odrednica za druženje. Često se dešava da ne uspevamo da pronađemo zajednički jezik sa vršnjacima, ali se zato lakše kapiramo nekada sa mlađima, a nekada sa starijima od sebe. To je skroz ok. Životne vrednosti i interesovanja su daleko bitnija za druženje od godina. S te strane gledano, skroz je ok što preferiraš da se družiš sa starijima od sebe. Što se nepoverenja tiče, ti ne možeš u startu početi da veruješ nekom. Poverenje se stiče, stoga to je proces koji ojačava sa druženjem. Naravno preterano nepoverenje nije korisno ni za tebe, ni za odnos koji imaš sa tim ljudima, ali mala doza opreza je skroz ok.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.