SOS: Da li roditelji previše brinu?

PROBLEM: Meni je 14 godina a moj dečko ima 17. Kada se vidimo, ljubimo se i dodirujemo, ali ništa više od toga. On živi u drugom gradu, ali nama to ne smeta. Problem je taj što su moji roditelji protiv naše veze, kažu da je rano za tako nešto i da treba da raskinem s njim. Ja to ne želim zato što ga volim. Šta da radim?

SAVET: Jedan od najčešćih razloga roditeljskog neslaganja sa decom jeste briga za njih, posebno za njihovo zdravlje. Potpuno je opravdan roditeljski strah za reproduktivno i seksualno zdravlje njihove dece, koja su u razvoju. Ako ti nisu jasni njihovi razlozi zašto bi trebalo da raskineš s dečkom, možeš ih pitati zbog čega brinu. Ali najvažnije pitanje je šta ti želiš u vezi, a šta tvoj dečko? Koliko imate zajedničkih ciljeva? Najbitnije je da budeš iskrena prema sebi. Ako se dobro zapitaš, upoznaćeš svoje mogućnosti, kao i način kako da se postaviš prema drugima. Takođe, može se desiti da roditelji nešto primećuju kod tvog dečka što ti trenutno ne možeš, jer si zaljubljena. Jedno je sigurno, šta god da deca rade, oni samo žele da ih vide srećne, zdrave i nepovređene.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredila: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.