SOS: Da li sam premlada za teretanu?

PROBLEM: Dragi Hej prvi put ti pišem i nadam se da ćeš mi pomoći. Imam skoro 16 godina i planiram da krenem u teretanu da se malo zategnem, ali skoro svi stariji iz mog okruženja kažu da sam premlada za teretanu i da ću posle 2 meseca teretane ponovo da se vratim na staro i tako ću poremetiti svoj rast zato što sam ja još u procesu razvijanja do 18 godine. Sad želim da znam da li je to istina i da li postoji neki prirodniji i efikasniji način da se zategnem.

SAVET: Koliko smo mi uspeli da istražimo, čini se da možeš ići u teretanu ali da moraš voditi računa o tome kakve vežbe radiš. Nikako nije preporučljivo da radiš vežbe koje ti opterećuju kičmu jer ti to može uticati na rast. Takođe ne bi bilo dobro da podižeš veliku težinu. Zbog svega toga, čini se da bi, ako već želiš da budeš fizički aktivna, možda najlakše bilo da ideš na aerobik, zumbu ili pilates. To se čini lakšim u tom smislu da ne moraš da razmišljaš da li je ok da radiš nešto ili ne. Zbog toga ti preporučujemo najpre neku od ovih tri aktivnosti. Prilično su zabavne i svakako doprinose dobrom izgledu jer ćeš se sigurno doslednim vežbanjem zategnuti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.