SOS: Da li sam u depresiji?

Mislim da sam upala u depresiju. Još kao mala sam izgubila tatu. Tada mi to još nije bilo toliko teško, bila sam kao i svi ostali, samo sa igrom na pameti. Naravno, uvek mi je nedostajao. Sada sam već srednja škola i živim u učeničkom domu. Više se ne smejem na šale drugih ljudi i previše sam smorena. Osećam da bih ceo dan mogla da provedem samo spavajući, a i ako provedem tako dan, ustanem sa velikim podočnjacima. A počela sam da imam i noćne more. Više ni ne izlazim sa prijateljima. Bolje mi zvuči kada sam kući i blenem u plafon. Da li su to znaci depresije? Molim vas, pomozite mi.

SAVET: Čini se da jesi opisala neke znakove depresije. Udaljavanje od drugih ljudi, nemogućnost doživljavanja prijatnih osećanja, osamljivanje, umor, promene u apetitu (preteran apetit ili izostanak apetita) i problemi sa spavanjem (poput noćnih mora) mogu biti znakovi depresije. Predlažemo ti da razmotriš opciju da popričaš sa psihologom. Sigurno u okviru svog doma ili škole imaš školskog psihologa i upravo on ti može trenutno najbolje pomoći. Reci upravo ovo što si nama rekla i ne boji se, niti se stidi jer je skroz ok tražiti pomoć. Štaviše to je jako hrabro i sami tvoji uvidi pokazuju da si osoba koja ima jako dobre uvide u svoja razmišljanja i ponašanja. Javi nam obavezno šta si uradila i kako je razgovor prošao. Nemoj prolaziti i nemoj se sama boriti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.