SOS: Da li se previše trudim?

PROBLEM: Potrebno mi je nečije mišljenje o mom trenutnom stanju, a pošto ne znam kome da se obratim, pišem tebi, tako da se nadam da ćeš mi odgovoriti. Evo o čemu se radi.

U poslednje vreme nisam baš sasvim svoja. Druga sam godina srednje. U prvoj godini je sve bilo zanimljivo, puno novih i interesantnih osoba me je okruživalo. Moje tri najbolje drugarice su bile uz mene i sve je bilo sjajno. Onda sam počela da se šminkam i sređujem, što je normalno. Pucala sam od samopouzdanja, kojeg u osnovnoj uopšte nisam imala. A onda sam krenula u drugu godinu i odjednom su u odeljenju nastali klanovi. Mene brine to što ja ne pripadam nijednom od njih i ne želim da se zamerim nikome pa se drugi zameraju meni. I onda mi je iz nekog razloga ponestalo samopouzdanja. Izgubila sam jednu najbolju drugaricu, polako gubim još jednu. Mislim da je sve počelo kada sam krenula da izlazim, da se sređujem, svaki dan kao za modnu pistu bukvalno. Bila sam luda, zanimljiva, interesantna, a onda je sve to nestalo zbog preopterećenja i kompleksa oko izgleda. U početku je bilo zanimljivo sređivati se, a sada mi se svaki dan svodi na to kako ću izgledati. I još mi je u horoskopu za oktobar pisalo da ću svoju vrckavost povratiti tek sa 18 godina. Takođe, imam osećaj da jedna devojka iz odeljenja pokušava da me sabotira i da me odalji od najbolje drugarice i ljudi koji me okružuju. A nekako su sve devojke super sa momcima, imaju drugove, dok ja ne znam kako s njima. Kao da se previše trudim da se svidim svima, dok ostali bez ikakvog truda privlače ljude oko sebe. Ne znam, ovo me sve tera da se još više zatvorim u sebe, pa se brinem da od stare zanimljive mene neće ostati ništa.
Andrea

SAVET: Sve što si napisala je vredno i lepo i dolazi upravo iz tebe. Bravo! Deluješ veoma otvoreno dok govoriš o sebi i svemu što se dešava u tvojoj glavi, kao i o svojim osećanjima. Vragolasta si, zanimljiva, deluješ i pomalo opasno, a ispod površine si nežna i željna pažnje, kao i svako od nas. Ta zbrka o kojoj govoriš koja postoji u tebi potpuno je normalna, ali isto tako postoji i u glavama tvojih vršnjaka, ali o tome nerado pričaju. Tvoje “stanje” je nesklad između tebe jake i pune samopouzdanja, i tebe nežne i koju je lako povrediti. Svako od nas ima “jakog” i “slabog” sebe. Ovu “jaku” sebe lako prigrlimo i volimo, a “slabu” sebe teško razumemo i prihvatamo. Kao da se pitaš kako da pogledaš dublje, da li smeš. I odmah da ti kažemo, već jesi. Hrabro istražuješ i razvijaš sposobnost da se združiš sa neprijatnostima, da ih ne zatrpavaš, ne maskiraš i ne odbacuješ. Učiš da budeš i “jaka” i “slaba” u isto vreme, jer upravo su te neprijatnosti deo tebe koje te čine osobom kakva jesi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.