SOS: Da li se s vremenom menstrualni cikuls ustali ili je problem u meni?

Imam četrnaest godina i prvu menstruaciju sam dobila pre godinu dana, ali dosad mi nikada nije bila redovna, tj. moj ciklus nikada nije trajao 28 dana kao što obično treba da traje. To me sad totalno zbunjuje, jer sam mislila da s vremenom ciklus treba da se ustali i da bude redovan. Da li je sa mnom sve u redu?

SAVET: To se događa mnogim devojkama kada tek dobiju. Iako ti godinu dana deluje kao dug period, i dalje je to sve “novo” kod tebe, nije prošlo mnogo vremena i uopšte ne mora da znači da nešto nije ok sa tobom. Nekim devojkama se menstrualni ciklus ustali tek posle par godina, ili čak nakon što prvi put rode bebu. Ciklus se ponavlja u proseku na 28 dana, ali i to je dosta individualno i zavisi od devojle do devojke, nekima prođe i više dana između ciklusa. Ipak, ako se toliko brineš i ako bi ti bilo lakše, možeš da porazgovaraš sa svojim lekarom, ili npr. da odeš na razgovor kod ginekologa (ne mora da te pregleda, već samo da popričate za početak) i da postaviš sva pitanja koja te zanimaju. Ipak, naglašavamo ti još jednom da, ukoliko nemaš drugih tegoba vezanih za ciklus, najverovatnije je sve OK! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.